Τα ξεχωριστά χριστουγεννιάτικα έθιμα του κόσμου και ο ρόλος του ψαριού σε κάθε χώρα, κατά την εορταστική περίοδο.
Οι γιορτές είναι γεγονός και το πνεύμα των Χριστουγέννων έχει αγγίξει ήδη τους περισσότερους. Η διάθεση έχει βελτιωθεί, οι πόλεις έχουν φορέσει τα γιορτινά τους και τα μαγαζιά έχουν στολιστεί. Σ’ αυτό το γιορτινό κλίμα, η αγάπη για την υπερβολή αλλά και την παράδοση ξυπνά κι όλα μοιάζουν πιο όμορφα, ιδίως αν αφήσουμε στην άκρη τη μελαγχολία των εορτών και εστιάσουμε στις όμορφες στιγμές που αφήνουμε πίσω μαζί με το 2023.
Μιας και τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη εποχή των περισσότερων, αξίζει να κάνουμε ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Οι παραδόσεις, παγκοσμίως, είναι συνδεδεμένες με την εποχή, αν και ποικίλουν από χώρα σε χώρα. Στη Νορβηγία παραδείγματος χάρη, το κούτσουρο Yule log, έπρεπε να μαζευτεί από τη γη του οικοδεσπότη και να του προσφερθεί ως δώρο ενώ σήμερα στολίζεται με γκι πριν το κάψουν στο τζάκι. Όσο για την Ουκρανία, πρέπει να εμφανιστεί το πρώτο αστέρι στον ουρανό για να ξεκινήσει ο εορτασμός των Χριστουγέννων. Γνωστά είναι επίσης τα καλοκαιρινά Χριστούγεννα της Αυστραλίας, οι κάλτσες που κρεμούν στην Αμερική και οι πινιάτες που βαρούν με μανία τα παιδιά στο Μεξικό.
Στην Αμερική, κρύβουν μία πίκλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο κι οποίος τη βρει, κερδίζει ένα δώρο.
Στην Ιρλανδία, αφήνουν ένα ποτήρι μπύρα και ένα κομμάτι κρεατόπιτα στην εξώπορτα του σπιτιού τους, για τον Άγιο Βασίλη.
Οι Ισπανοί τιμούν τους νεκρούς μ’ ένα χριστουγεννιάτικο πρωινό με σερβίτσια για όσους έχουν φύγει.
Στη Σουηδία, κρύβουν αντί για φλουρί, ένα αμύγδαλο στη πουτίγκα που φέρνει καλοτυχία σ’ όποιον το βρει.
Στη Σλοβακία πετούν το παραδοσιακό πιάτο Loksa (ψωμί με σπόρους παπαρούνας, γάλα, ζάχαρη και νερό) στο ταβάνι με σκοπό να κολλήσει, για καλή τύχη.
Στη Νότια Αφρική, το γιορτινό τραπέζι περιλαμβάνει και τηγανητές κάμπιες νυχτοπεταλούδας του αυτοκρατορικού είδους Emperor Moth.
Στη Γροιλανδία, το “Mattak” είναι ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο πιάτο με ακατέργαστο δέρμα φάλαινας.
Το έθιμο του Χριστόψωμου έχει τις ρίζες του στους εορταστικούς άρτους της αρχαιότητας για καλή τύχη. Το σχήμα του διαφέρει από περιοχή σε περιοχή αλλά έχει στολίσματα και σύμβολα.
Στη Βόρεια Ελλάδα το έθιμο επιτάσσει σαρμάδες καθώς το τύλιγμα των φύλλων του λάχανου συμβολίζει τα σπάργανα του Χριστού.
Στον Έβρο, στο τραπέζι βρίσκονται εννέα άβραστα και νηστίσιμα φαγητά που συμβολίζουν την αφθονία και τους εννέα μήνες κυήσεως της Θεοτόκου.
Στην Ήπειρο, οι πίτες πρωταγωνιστούν και στα Ζαγοροχώρια φτιάχνουν τα «σπάργανα», ένα γλυκό που μοιάζει με τηγανίτες.
Στα Τρίκαλα, τρώνε τη «γουρνάδα», ένα ψητό χοιρινό κρέας και στη Στερεά Ελλάδα, χοιρινό με σέλινο και κοτόσουπα.
Στην Κεφαλονιά, σερβίρεται η «πουτρίδα», ένα μαγειρευτό χοιρινό με λάχανο ή κουνουπίδι. Στη Μυτιλήνη φτιάχνουν πλατσέδα, δηλαδή γλυκά πιτάκια με καρύδι. Στα Σφακιά, τρώνε σφακιανές πίτες με μέλι και μυζήθρα, στο Λασίθι τρώνε τηγανητό συκώτι και σ’ όλη την Κρήτη απάκι, σύγκλινο και λουκάνικα.
Πριν τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα παραδοσιακά γίνεται νηστεία κατά την οποία οι πιστοί δεν τρώνε κρέας και γαλακτοκομικά αλλά τρώνε ψάρι έως τις 17 Δεκεμβρίου. Από τις 17 έως τις 23 Δεκεμβρίου, δεν καταναλώνεται βέβαια ψάρι.
Στη Σύρο, συναντάμε ένα παλιό έθιμο για την παραμονή των Χριστουγέννων όπου καταναλώνεται ψάρι με κουνουπίδι ή μπρόκολο.
Ταξιδεύοντας στο εξωτερικό και την Τσεχία, την παραμονή των Χριστουγέννων, οι Τσέχοι αγοράζουν το ψάρι κυπρίνος ζωντανό, μια βδομάδα πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων και το βάζουν μέσα στη μπανιέρα μέχρι να το φάνε τηγανητό.
Και στη Γερμανία, οι κάτοικοι τρώνε ψητό κυπρίνο, εκτός από χήνα, χοιρινό και λευκά λουκάνικα weisswurst.
Στην Ιταλία γιορτάζουν την παραμονή των Χριστουγέννων με το «Συμπόσιο των Επτά Ψαριών», δηλαδή επτά πιάτα με θαλασσινά και ψάρια.
Στην Αυστραλία, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται το καλοκαίρι ενώ το μεσημέρι της παραμονής των Χριστουγέννων στήνεται μπάρμπεκιου με θαλασσινά, όπως γαρίδες, αστακούς, στρείδια και καραβίδες.
Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά