19.Μαρ.2024
Νέα

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου

mavri thalassa - μπακαλιάρος - ψάρι (1)

Όλα όσα αξίζει να γνωρίζετε για την παράδοση πίσω από τον μπακαλιάρο και τη γιορτή της 25ης Μαρτίου.

 

Η 25η Μαρτίου είναι η επέτειος για την Επανάσταση του 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ο λόγος που αυτή την ημέρα τρώμε μπακαλιάρο σχετίζεται με τη δεύτερη γιορτή που αποτελεί εξαίρεση στη νηστεία της Σαρακοστής. Καθώς η 25η  Μαρτίου θεωρείται για τους Χριστιανούς μία χαρμόσυνη θεομητορική εορτή επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, λαδιού και κρασιού. Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή νηστεία για την ορθόδοξη εκκλησία. Ωστόσο, τις ημέρες της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται, άλλες δύο φορές. Η δεύτερη ημέρα είναι η Κυριακή των Βαΐων, η οποία είναι αφιερωμένη στον επίγειο βίο του Ιησού και η τρίτη, η Μεγάλη Πέμπτη, εις ανάμνηση της παραδόσεως του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας από τον Ιησού Χριστό.

 

Λίγο λόγια για την 25η Μαρτίου

 

Για πολλά χριστιανικά δόγματα, η 25η Μαρτίου είναι η θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ενώ για την Ελλάδα πρόκειται και για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας, κατά την οποία τιμάται ο Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, μια από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες στην ιστορία της Ελλάδας. Η επιλογή της 25ης Μαρτίου ως ημερομηνία για την έναρξη της Επανάστασης δεν είναι τυχαία. Αυτή η ημερομηνία συμπίπτει με τη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η επιλογή που ήταν συμβολική δείχνει τη σύνδεση της εθνικής ανεξαρτησίας με τις αξίες της θρησκείας και της ελευθερίας.

 

Η 25η Μαρτίου και η παράδοση με τον μπακαλιάρο

 

Σίγουρα, κάποια στιγμή έχετε αναρωτηθεί γιατί τρώμε μπακαλιάρο και μάλιστα συνοδεία σκορδαλιάς, την 25η Μαρτίου. Ένας από τους λόγους, όπως ήδη αναφέραμε, είναι ότι αυτή τη μέρα επιτρέπεται η παύση της νηστείας της Σαρακοστής και η κατανάλωση ψαριού και λαδιού. Ένας άλλος παράγοντας που έπαιξε σίγουρα ρόλο είναι πως όσοι ζούσαν στην ενδοχώρα δεν μπορούσαν να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι καθώς δεν υπήρχαν ψυγεία κι έτσι ο παστός μπακαλιάρος αποτελούσε την ιδανική λύση. Εκτός από εύκολος στο μαγείρεμα και τη διατήρηση, ο μπακαλιάρος είναι αρκετά φθηνός σε σχέση με άλλα ψάρια. Αποδεικνύεται αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός πως οι Έλληνες γνώρισαν τον μπακαλιάρο τον 15ο αιώνα και πολύ σύντομα συνδέθηκε με την 25η Μαρτίου. Επίσης η πρόσβαση σ’ αυτόν ήταν πάντα πολύ εύκολη καθώς οι Έλληνες της εποχής μπορούσαν να τον βρουν παντού, ακόμη και στο μπακάλικο της γειτονιάς τους. Ας μην παραλείψουμε πως ο μπακαλιάρος είναι ένα νόστιμο ψάρι, που ταιριάζει στις περισσότερες προτιμήσεις και μάλιστα έχει πολλά θρεπτικά στοιχεία. Ωστόσο, η ακριβής αιτία για την επιλογή μπακαλιάρου (κι όχι κάποιου άλλου ψαριού) δεν φαίνεται να έχει διασωθεί στον χρόνο και την ιστορία.

 

mavri thalassa - μπακαλιάρος - σκορδαλιά

 

Όσο για τη σκορδαλιά, πρόκειται για ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό που καταφέρνει να ελληνοποιήσει τον μπακαλιάρο. Πρόκειται με απλά λόγια για ένα πιάτο που βασίζεται στο σκόρδο και συνήθως συνοδεύει πιάτα κρέατος ή ψαρικών. Η σκορδαλιά συνήθως σερβίρεται ως γαρνιτούρα κι έχει έντονη γεύση και άρωμα. Ξέρατε ότι η σκορδαλιά είναι ένα συνοδευτικό που συναντάμε στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα μιας και οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν μια παρόμοια συνταγή με ελαιόλαδο, σκόρδο και βρασμένα πράσα, το μυττωτό. Ωστόσο, ο συνδυασμός του «μυττωτού» με τον παστό μπακαλιάρο καθιερώθηκε στα βυζαντινά χρόνια.

 

Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά