15.Απρ.2024
Νέα

Γιατί την Κυριακή των Βαΐων τρώμε ψάρι

Η παράδοση του ψαριού την Κυριακή των Βαΐων είναι ένας πνευματικός και γαστρονομικός συμβολισμός.

 

Η Κυριακή των Βαΐων είναι μία από τις δύο ημέρες της μεγάλης νηστείας του Πάσχα που επιτρέπεται οι πιστοί να φάνε ψάρι. Η άλλη μέρα είναι του Ευαγγελισμού, που όπως όλοι γνωρίζουμε τα τραπέζια μας γεμίζουν με μπακαλιάρο, σκορδαλιά και άλλα νόστιμα εδέσματα, κάνοντάς μας να διακόψουμε για λίγο τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Η Κυριακή των Βαΐων είναι η μέρα που ο Ιησούς έφτασε στα Ιεροσόλυμα, όπου ο κόσμος τον υποδέχτηκε «μετά βαΐων και κλάδων», όπως δηλαδή υποδέχεται κάθε ξεχωριστό πρόσωπο. Γιόρταζαν την άφιξη του μεσσία με πανηγυρισμούς και εορτασμούς. Το σπουδαίο είναι ότι τότε τον υποδέχτηκαν κατά κύριο λόγο απλοί άνθρωποι, μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά, και όχι οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες του τόπου, ως είθισται με την άφιξη ενός, κατά κόσμον «σωτήρα». Για τον λόγο αυτόν, η  Κυριακή των Βαΐων αποτελεί ημέρα γιορτής για τον χριστιανισμό. Είναι η μέρα μεταξύ της νηστείας της Σαρακοστής και εκείνης της Μεγάλης Εβδομάδας. Τόσο λοιπόν για την Ορθόδοξη όσο και για την Καθολική Εκκλησία, η Κυριακή των Βαΐων σηματοδοτεί την αρχή των Αγίων Παθών.

 

Η πνευματική διάσταση της Κυριακής των Βαΐων

 

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι πιστοί συγκεντρώνονται στις εκκλησίες για την τελετή των Βαΐων και την ενότητα της εκκλησιαστικής κοινότητας. Συνυφασμένη με αυτή την ημέρα είναι και η παράδοση της κατανάλωσης ψαριού. Γιατί όμως τρώμε ψάρι τη συγκεκριμένη ημέρα; Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται στην ιστορία της Ορθόδοξης εκκλησίας. Η παράδοση λοιπόν θέλει το ψάρι να αποτελεί ένα συμβολικό φαγητό που σχετίζεται με τη θρησκευτική πεποίθηση και τις γιορτές της εκκλησίας. Ήταν άλλωστε ένα από τα βασικά τρόφιμα που κατανάλωναν οι άνθρωποι την εποχή που ζούσε ο Χριστός, κατέχοντας την τιμητική του στα τραπέζια των οικογενειών κατά την περίοδο διάφορων εορτών. Το ψάρι ήταν ένα από τα πρώτα σύμβολα του χριστιανισμού και συνδέεται άρρηκτα με τις έννοιες της πίστης και της αγάπης. Επιπλέον, το ψάρι ως βασική τροφή για την Κυριακή των Βαΐων έχει καθιερωθεί καθώς είναι ένα σύμβολο ειρήνης, ομόνοιας και αλληλεγγύης. Ήταν το φαγητό που έφερνε κοντά τους ανθρώπους και το μοιράζονταν μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα κλίμα ειρήνης και συνεργασίας. Την Κυριακή των Βαΐων λοιπόν, το ψάρι καταλύεται λόγω της σπουδαιότητας της γιορτής. Αυτό δείχνει μάλιστα και το παιδικό τραγούδι, που έχει σίγουρα ηχήσει στα αυτιά όλων μας: «Βάγια, Βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό!».

 

Η σημασία του ψαριού την Κυριακή των Βαΐων και η γαστρονομική απόλαυση των πιστών

 

 

Η περίοδος της Σαρακοστής είναι για κάποιους μια δύσκολη περίοδος όσον αφορά στις γαστρονομικές επιλογές. Πολλά νοικοκυριά αναζητούν διαφορετικούς τρόπους να μαγειρέψουν τα νηστίσιμα φαγητά προκειμένου να αποκτήσουν ακόμα περισσότερο γευστικό ενδιαφέρον. Πιθανόν αυτή η διαδικασία και η έγνοια κάθε μέρα, με το κλασικό ερώτημα να ταλανίζει πολλούς ανθρώπους: «τι θα μαγειρέψω αύριο;», να έχει ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο αυτήν την περίοδο. Την Κυριακή των Βαΐων είναι μια καλή ευκαιρία, να βγείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να γιορτάσετε ξέγνοιαστα την μεγάλη εορτή.

Στο εστιατόριο Μαύρη Θάλασσα μπορείτε να απολαύσετε τα πιο νόστιμα και φρέσκα ψάρια. Μπορείτε να βρείτε μια πληθώρα επιλογών για τη συγκεκριμένη μέρα και να απολαύσετε φρέσκα ψάρια στη σχάρα, αλλά και αχνιστά. Εξαιρετική επιλογή αποτελεί και η ψαρόσουπα με εκλεκτά μυρωδικά και λαχανικά. Οι έμπειροι και με μεράκι chefs συνδυάζουν την αγάπη για τις πρώτες ύλες με τη γνώση των κατάλληλων τεχνικών μαγειρέματος. Η Μαύρη Θάλασσα σας υπόσχεται μια γαστρονομική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Εκεί θα απολαύσετε θαλασσινές νοστιμιές, δίπλα στη θάλασσα, με το άρωμα των λουλουδιών της άνοιξης να σας αγκαλιάζει. Αφεθείτε στην ατμόσφαιρα της Μαύρης Θάλασσας και στη γεύση των πιάτων της και απολαύστε μια εμπειρία γεύσης που θα σας συναρπάσει.

 

Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά