Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί έχουν τη δική τους ιστορία και μερικά μυστικά που τα κάνουν ακόμη πιο γευστικά.
Ο ντολμάς έχει πολλές και διαφορετικές ονομασίες. Στη Βόρεια Ελλάδα λέγεται σαρμάς ή σαρμαδάκι ή γιαρμάς ή γιαπράς ή κουπέπι. Ο ντολμάς προέρχεται από την τούρκικη λέξη «doldurmak» που σημαίνει γεμίζω. Η λέξη «σαρμάς» προέρχεται από το τουρκικό ρήμα «sarmak» που σημαίνει τυλίγω ενώ από την τουρκική λέξη για το φύλλο, «yaprak», έχουμε τα γιαπράκια. Στην πραγματικότητα, οι ντολμάδες φτιάχνονται με διάφορα λαχανικά αλλά σε γενικές γραμμές προτιμώνται τα αμπελόφυλλα. Όσο για τον όρο «γιαλαντζί», σημαίνει ψεύτικος στην τουρκική γλώσσα κι αυτό γιατί ο ντολμάς δεν έχει μέσα κρέας αλλά ρύζι. Επίσης συνήθως στη συνταγή του συμπεριλαμβάνονται υλικά όπως το κρεμμύδι, ο μαϊντανός, τα βότανα και διάφορα μυρωδικά.
Η ιστορία τους ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα. Στην αρχαιότητα, τα έφτιαχναν με φύλλα συκιάς και τα ονόμαζαν «θρία». Για πρώτη φορά, αναφέρονται τα αμπελόφυλλα για το τύλιγμα των ντολμάδων, στο συμπόσιο που στήνεται για τον Μέγα Αλέξανδρο, όταν κατέλαβε τη Θήβα. Το όνομα «ντολμάς», βέβαια, τους δίνεται όταν κατά την Οθωμανικοί Αυτοκρατορία, οι Τούρκοι έμαθαν το έδεσμα και το αγάπησαν εξίσου. Όσο για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, αυτά ξεκινούν να φτιάχνονται από τους Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας που επιλέγουν αντί για κιμά να γεμίσουν τα αμπελόφυλλα με ρύζι. Γνωρίζατε πως τα ντολμαδάκια έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση; Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, ο Κοραής έκρυβε μεταφρασμένα αποσπάσματα από έργα κορυφαίων Ευρωπαίων στοχαστών συμβάλλοντας στον Ελληνικό Διαφωτισμό και κατ’ επέκταση στην Ελληνική Επανάσταση. Μάλιστα, τότε, οι ντολμάδες απαγορεύτηκαν!
Στη Μαύρη Θάλασσα και το μενού της, θα βρείτε ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλο, ρύζι και μυρωδικά.
Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά