Οι τρόποι για να φτιάξετε το πιο νόστιμο χταπόδι και οι μοναδικές γεύσεις στη Μαύρη Θάλασσα.
Το χταπόδι είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο αγαπημένα θαλασσινά της μεσογειακής κουζίνας. Είναι ένα έδεσμα που δεν μπορεί να λείπει από ένα γεύμα που θα απολαύσετε με την παρέα σας. Η μοναδική του υφή, η γλυκιά και ντελικάτη γεύση του το έχουν μεταμορφώσει σε αριστούργημα, που εντυπωσιάζει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Το χταπόδι αποτελεί ένα από τα αγαπημένα πιάτα της Μαύρης Θάλασσας και μπορείτε να το απολαύσετε όπως ακριβώς του αξίζει. Λίγα φρέσκα και ποιοτικά υλικά αρκούν ώστε να αναδείξουν τη μοναδική γεύση αυτού του εκλεπτυσμένου θαλασσινού. Έχοντας σεβασμό απέναντι στον πελάτη και την πρώτη ύλη και γνωρίζοντας πολύ καλά τους τρόπους μαγειρέματος του χταποδιού, οι εξειδικευμένοι σεφ της Μαύρης Θάλασσας δημιουργούν πιάτα που προσφέρουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες.
Το χταπόδι είναι ένας θαλασσινός θησαυρός και έχει μακρά παράδοση στην ελληνική κουζίνα. Στις ελληνικές θάλασσες, το χταπόδι δεν είναι απλώς ένα από τα πιο μαγευτικά πλάσματα που μπορεί να συναντήσετε, αλλά και ένα σύμβολο της θαλάσσιας ζωής, που εμπνέει καλλιτέχνες, ποιητές και σεφ. Στην Ελλάδα το χταπόδι συναντάται κυρίως σε βραχώδη υποβρύχια τοπία, όπου μπορεί να κρύβεται στις ρωγμές ή κάτω από τα βράχια. Είναι ένα ζώο που προτιμά τις ζεστές και καθαρές θάλασσες και η Ελλάδα παρέχει το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξή του. Πιάτα όπως το χταπόδι στη σχάρα ή χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα ελληνικά εστιατόρια, προσφέροντας μια μοναδική γευστική εμπειρία που ενσωματώνει και την παράδοση και την τοπική κουλτούρα.
Το να επιλέξετε ένα καλό και φρέσκο χταπόδι δεν είναι πάντα εύκολο. Υπάρχουν όμως κάποια μυστικά που θα σας ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Ένα χταπόδι όταν είναι φρέσκο, θα το ξεχωρίσετε για τη λάμψη του. Το χρώμα του είναι ζωντανό και η επιφάνειά του λεία και δίχως σημάδια αφυδάτωσης. Επιπλέον, πρέπει να είναι συμπαγές και σφιχτό. Αν το πιέσετε και επιστρέψει στην αρχική του μορφή, τότε είναι αρκετά φρέσκο. Ένας σημαντικός παράγοντας επίσης, είναι η μυρωδιά. Ένα φρέσκο χταπόδι θα έχει απαλή, θαλασσινή μυρωδιά, που θυμίζει τον ωκεανό. Προτιμήστε να αγοράζετε χταπόδια από αξιόπιστους προμηθευτές ή τοπικές αγορές, όπου γνωρίζετε ότι οι θαλάσσιες προμήθειες είναι πάντα φρέσκες.
Πριν προχωρήσετε στους διάφορους τρόπους μαγειρέματος του χταποδιού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να το προετοιμάσετε σωστά. Πλένετε το χταπόδι και κόβετε το κεφάλι του. Στη συνέχεια μπορείτε να το μαγειρέψετε. Σίγουρα οι τρόποι μαγειρέματος είναι ποικίλοι και αυτό μπορεί να σας μπερδεύει. Τα πράγματα όμως είναι πολύ πιο απλά. Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς τρόπους μαγειρέματός του, είναι οι εξής:
Το χταπόδι δε θέλει πολλά υγρά όταν πρόκειται να μαγειρευτεί, γιατί βγάζει ήδη πολλά από μόνο του. Αν ακούτε ή διαβάζετε συνέχεια στα μενού των εστιατορίων «χταπόδι κρασάτο» ή «χταπόδι ξυδάτο» και θέλετε να το δοκιμάσετε στο σπίτι σας, δεν έχετε παρά να βάλετε το χταπόδι στην κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά για 45 λεπτά. Στα τελευταία πέντε λεπτά προσθέτετε και το κρασί ή το ξύδι και είναι έτοιμο.
Ένας ακόμη πολύ δημοφιλής τρόπος μαγειρέματος του χταποδιού είναι η σχάρα. Αφού το βράσετε, το κόβετε σε κομμάτια και το αφήνετε να μαριναριστεί με ελαιόλαδο, σκόρδο, λεμόνι και ρίγανη. Έπειτα το τοποθετείτε σε καυτή σχάρα, για 3 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στα κάρβουνα.
Μπορείτε εναλλακτικά να τοποθετήσετε σε ένα ταψί, φέτες πατάτας και κρεμμύδι ως βάση. Αφού έχετε μαρινάρει το χταπόδι, το βάζετε πάνω στη βάση και το ψήνετε στον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου, για περίπου μία ώρα.
Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά