15.Δεκ.2024
Συνταγές

Πώς ψήνουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες;

 

Ο αναλυτικός οδηγός για να ψήσετε και να καθαρίσετε γαρίδες με ευκολία, ώστε να τις απολαύσετε στο πιάτο σας με τον καλύτερο τρόπο.

Οι γαρίδες αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή θαλασσινών, που μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους και να σταθεί σε κάθε περίσταση. Από ένα απλό οικογενειακό δείπνο μέχρι μια ξεχωριστή στιγμή, οι γαρίδες μπορούν να κάνουν τα γεύματά σας να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας. Το άρωμα της θάλασσας, η τρυφερή υφή τους και η ευκολία στην προετοιμασία και το μαγείρεμά τους, τις καθιστούν ιδανική επιλογή για τον καθένα. Είτε ως κυρίως πιάτο, είτε ως συνοδευτικό, οι γαρίδες έχουν την ικανότητα να ενσωματώνονται σε κάθε γαστρονομική παράδοση, προσφέροντας μοναδικές γεύσεις.

Οι γαρίδες και η διατροφική αξία τους

Οι γαρίδες δεν είναι μόνο νόστιμες, αλλά και ιδιαίτερα θρεπτικές. Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, χαμηλές σε θερμίδες και περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιά. Επιπλέον, περιέχουν σημαντικά ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο, τον ψευδάργυρο και τη βιταμίνη Β12, που συμβάλλουν στην συνολική υγεία.

Τα βήματα για να καθαρίσετε σωστά τις γαρίδες

mavrithalassa - ταρτάρ γαρίδας - γαρίδες

 

Πριν προχωρήσετε στον καθαρισμό, είναι σημαντικό να επιλέξετε τις σωστές γαρίδες. Επιλέξτε φρέσκες γαρίδες με φωτεινό χρώμα και χωρίς δυσάρεστη οσμή. Αν είναι κατεψυγμένες, βεβαιωθείτε ότι έχουν αποψυχθεί σωστά. Επίσης, καλό θα ήταν να έχετε προετοιμάσει όλα τα απαραίτητα σκεύη και εργαλεία που θα χρειαστείτε. Είναι βοηθητικό όταν όλα είναι συγκεντρωμένα και τακτοποιημένα εκεί που χρειάζεται, ώστε να γίνει όλη η διαδικασία με ευκολία. Τοποθετήστε τις γαρίδες σε ένα μπολ, πάρτε ένα κοφτερό μαχαίρι, μια ξύλινη επιφάνεια κοπής και λίγο χαρτί κουζίνας. Αφού τις ξεπλύνετε κάτω από το τρεχούμενο νερό, τις αφήνετε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, αφαιρείτε από τις γαρίδες τα μουστάκια τους και τις κρατάτε στη βάση του σώματός τους. Εντοπίστε τις εγκοπές που έχουν στην πλάτη τους και περάστε ένα μαχαίρι ή μυτερό ξυλάκι στη δεύτερη εγκοπή. Αφαιρέστε το έντερο τους από τη μία μεριά, τραβώντας προσεκτικά προς την αντίθετη.

Ο απόλυτος οδηγός για το τέλειο ψήσιμο των γαρίδων

mavrithalassa - ταρτάρ γαρίδας - ωμά θαλασσινά

 

Η μαρινάδα είναι το μυστικό για γευστικές γαρίδες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα υλικά, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Τα βασικά υλικά που θα απογειώσουν τις γαρίδες σας, είναι το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά που σας αρέσουν. Το λάδι δίνει στις γαρίδες πλούσια γεύση, ενώ τις βοηθά να διατηρήσουν την υγρασία τους. Επιπλέον, η οξύτητα του λεμονιού ενισχύει τη γεύση των γαρίδων, ενώ το σκόρδο προσθέτει έντονη γεύση και άρωμα. Ακόμη μπορείτε να βάλετε αλάτι, πιπέρι και αν προτιμάτε, κύμινο ή ρίγανη. Αφού τις αφήσετε στη μαρινάδα για περίπου μισή ώρα, μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία του ψησίματος. Από τους πιο δημοφιλείς τρόπους, είναι το ψήσιμο στη σχάρα. Προθερμαίνετε τη σχάρα σε μέτρια θερμοκρασία και ψήνετε τις γαρίδες για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν μια ροζ απόχρωση. Αντίστοιχα, και το ψήσιμο στον φούρνο είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη δημιουργία πλούσιων, σε γεύση, πιάτων. Τις τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου, για ένα τέταρτο περίπου και είναι έτοιμες.

Πώς να καταναλώσετε τις γαρίδες όλες τις εποχές του χρόνου;

Η ευελιξία τους τις καθιστά ιδανικές για όλες τις εποχές του χρόνου. Μπορείτε να απολαύσετε ένα πιάτο γαρίδες σαγανάκι, μια κλασική ελληνική συνταγή με φέτα και ντομάτα που ταιριάζει στα τραπέζια όλου του χρόνου. Μια ακόμη επιλογή, είναι οι γαρίδες με σκόρδο και λεμόνι. Τις τηγανίζετε με το σκόρδο. Στη συνέχεια, περιχύνετε χυμό λεμονιού και τοποθετείτε λίγο μαϊντανό από πάνω ώστε να έχετε ένα γευστικό πιάτο για κάθε βραδιά. Μια δροσιστική επιλογή είναι η σαλάτα με γαρίδες και αβοκάντο, που ταιριάζει ακόμη καλύτερα στις ζεστές μέρες.

Όπως και αν θέλετε να τις απολαύσετε, στη Μαύρη Θάλασσα θα βρείτε τα καλύτερα πιάτα με γαρίδες, μαγειρεμένα με εξαιρετικές πρώτες ύλες και μοναδικές τεχνικές.