Όλα όσα αξίζει να γνωρίζετε για το savoir vivre όταν θα κλείσετε τραπέζι σ’ ένα εστιατόριο θαλασσινών.
Οι κανόνες για τους τρόπους καλής συμπεριφοράς στο φαγητό μοιάζουν να είναι διαχρονική. Αυτό εξηγείται από το γεγονός πως σε ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό είναι σημαντικό όσα συμβαίνουν γύρω μας να μας ανοίγουν κι όχι να μας κόβουν την όρεξη. Από τον 17ο αιώνα που τυπώνονται τα πρώτα βιβλία για το savoir vivre, έως και σήμερα, οι κανόνες αυτοί δεν φαίνεται μα έχουν αλλάξει σημαντικά καθώς οι καλοί τρόποι δεν πρέπει να μας γίνουν εμμονή ιδέα αλλά δείχνουν σεβασμό στον χώρο που βρισκόμαστε και στους ανθρώπους με τους οποίους βρισκόμαστε.
Το Savoir Vivre (σαβουάρ βιβρ) είναι εγχειρίδιο που μαθαίνει στον αναγνώστη να εφαρμόζει κανόνες καλής συμπεριφοράς στη ζωή του. Αυτό άλλωστε σημαίνει και το όνομα του «να ξέρεις να ζεις». Στις σελίδες του, ο αναγνώστης βρίσκει χρήσιμες συμβουλές για το τι θεωρείται αποδεκτό και πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε και να κρατούμε σε κάθε περίσταση. Οι κανόνες άλλωστε βοηθούν τον άνθρωπο να οργανώσει τη ζωή του και να περιορίσει το άγχος και τις αμφιβολίες για το πως πρέπει να δράσει.
Στο εστιατόριο πρώτος μπαίνει πάντα ο κύριος και ακολουθεί η κυρία. Αυτό έχει να κάνει με τον έλεγχο της ασφαλείας του χώρου.
Οι κυρίες δεν κάθονται πάντα ποτέ πλάτη στην είσοδο και δεν κοιτάζουν τον τοίχο.
Δεν ξεκινάμε να τρώμε αν δεν φτάσουν όλοι στο τραπέζι.
Δεν μιλάμε με το στόμα γεμάτο.
Σε κάθε περίπτωση, δεν φωνάζουμε και δεν τσακωνόμαστε.
Οι αγκώνες δεν τοποθετούνται στο τραπέζι.
Αν χρειαστείτε κάτι που δεν φτάνετε, καλό είναι να το ζητήσετε αντί να σηκωθείτε και να απλώσετε τα χέρια.
Η πετσέτα τοποθετείται στα πόδια μας.
Αν τα μαχαίρια και τα πιρούνια είναι περισσότερα από δύο χρησιμοποιούμε αυτά που είναι από έξω, με τη σειρά που έρχονται τα πιάτα.
Κρατήστε το ψάρι με το πιρούνι και με το μαχαίρι κόψτε το ψάρι από το κεφάλι εως την ουρά του. Καθαρίστε το ψάρι αν χρειάζεται και τοποθετήστε τη μία πλευρά του στο πλάι του πιάτου. Αφαιρέστε το κεντρικό κόκκαλο και τοποθετήστε το σε ξεχωριστό πιάτο για τα κόκκαλα. Αν ξεφύγει κάποιο κοκκαλάκι χρησιμοποιείστε το πιρούνι σας για να το μεταφέρετε από το στόμα σας, στο πιάτο.
Μπορείτε να φάτε τις γαρίδες κατευθείαν, αν είναι καθαρισμένες. Αν σερβιριστούν ακαθάριστες, χρησιμοποιήστε το μαχαίρι και το πιρούνι για να κόψετε το κεφάλι και τα πόδια. Αφαιρέστε το κέλυφος κρατώντας με το πιρούνι σταθερό τον κορμό τους στο πιάτο.
Δεν ρουφάμε τα θαλασσινά, όπως τα μύδια, με το στόμα. Κρατάμε με το ένα χέρι τα οστρακοειδή και με το άλλο κρατάμε το πιρούνιμ με το οποίο αφαιρούμε την ψίχα.
Οι δύο μεγάλες δαγκάνες και το κεφάλι του αστακού θα έχουν ήδη αφαιρεθεί, όπως και η ουρά. Σπρώξτε με το πιρούνι την ψίχα του αστακού από την πίσω μεριά ώστε να βγει από το κέλυφος.
Καλό είναι να μη δείτε τους κανόνες του savoir vivre σαν κάτι που σας περιορίζει αλλά σαν κάτι που σας κάνει να νιώσετε ακόμη πιο άνετα καθώς θα περιορίσει τις πιθανότητες να γίνει στο τραπέζι σας κάτι που σας ενοχλεί ή κάτι που θα κάνει τους άλλους να ενοχληθούν από εσάς.
Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά