Η βιομηχανία της υψηλής γαστρονομίας και η αξία της απλότητας στη σημερινή εποχή.
Στον σύγχρονο κόσμο, όπου οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι αυξημένοι και οι απαιτήσεις ποικίλες, η γαστρονομία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Η υψηλή γαστρονομία, δεν αποτελεί πλέον μόνο μια εμπειρία απόλαυσης και δοκιμής νέων γεύσεων, αλλά λειτουργεί και ως γέφυρα που ενώνει λαούς και πολιτισμούς. Είναι ιδιαίτερα εμφανές τα τελευταία χρόνια, ότι οι τουρίστες αναζητούν γαστρονομικές επιλογές, ώστε να γνωρίσουν την κουλτούρα ενός λαού και να βιώσουν μια μοναδική γευστική εμπειρία. Κίνητρο, δεν αποτελεί μόνο η κάλυψη της βιολογικής ανάγκης της σίτισης, αλλά και η επιθυμία δοκιμής πιάτων, με προϊόντα σε σχέση με τον τόπο προελεύσεως, που να συνδυάζουν γεύση, ποιότητα και σεβασμό προς το περιβάλλον. Τη σήμερον ημέρα μάλιστα, που οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν ραγδαία, η γαστρονομία οφείλει να συμβαδίζει με αυτές. Η έμφαση στα φρέσκα και βιολογικά υλικά, έρχεται ολοένα και πιο πολύ στο προσκήνιο. Επομένως η «απλότητα», αρχίζει να καταλαμβάνει ίσως και το μεγαλύτερο μέρος πλέον στα πιάτα μας. Εφόσον μάλιστα, ο τομέας της γαστρονομίας είναι καθοριστικός για την οικονομία οποιασδήποτε χώρας, οι τοπικές αγορές και οι εστιάτορες επιλέγουν να ακολουθήσουν την τάση που κυριαρχεί. Είτε μέσα από τις απλές γεύσεις, είτε τη δημιουργικότητα των σεφ, η ποιότητα των υλικών παρασκευής σήμερα, μοιάζει να παίζει τον σημαντικότερο ρόλο. Φαίνεται ίσως ότι ο περισσότερος κόσμος αρχίζει να αντιλαμβάνεται, πως η γαστρονομία είναι οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από κάθε πιάτο.
Η φράση «υψηλή γαστρονομία», πιθανόν να προκαλεί σύγχυση και να παραπέμπει στην προσφορά κάποιου ακριβού και περίπλοκου φαγητού. Στην πραγματικότητα, με τον όρο «γαστρονομία» νοείται η τέχνη παρασκευής ενός ποιοτικού και νόστιμου γεύματος. Το καλό και νόστιμο φαγητό δεν προσφέρεται μόνο στα ακριβά και πολυτελή εστιατόρια. Μπορεί κανείς να βρει εστιατόρια, που τηρούν τις υγειονομικές προδιαγραφές και προσφέρουν γεύματα, που αποτελούνται από καλές πρώτες ύλες, οπουδήποτε. Ένα τέτοιο κατάστημα μπορεί φυσικά να είναι το εστιατόριο ενός 5άστερου ξενοδοχείου, αλλά μπορεί και να είναι κάποιο μικρό ταβερνάκι σε ένα επαρχιακό μέρος, με μενού που θυμίζει το τραπέζι μιας οικογενειακής γιορτής, γεμάτο από λιτές γεύσεις. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό εφικτό, είναι να σέβονται οι σεφ αυτό που δημιουργούν και να χρησιμοποιούν ποιοτικές πρώτες ύλες για την παρασκευή των γευμάτων.
Η πρώτη ύλη είναι το θεμέλιο κάθε γευστικής δημιουργίας, καθώς μπορεί να αναδείξει ένα απλό πιάτο, επηρεάζοντας τη γεύση, την υφή, αλλά και τη θρεπτική του αξία. Η φυσική γεύση που αναδύεται από τα αγνά και φρέσκα υλικά είναι αναντικατάστατη. Αυτό μάλιστα είναι κάτι που φαίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσα από τη μεσογειακή κουζίνα. Ένα ολόφρεσκο ψάρι, για παράδειγμα, έχει τέτοια γαστρονομική αξία, που μπορεί να σταθεί από μόνο του στο πιάτο, χωρίς περίπλοκες τεχνικές ή συνδυασμούς. Εκτός από τη γεύση, ένας υπεύθυνος σεφ πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τη θρεπτική αξία τους προϊόντος. Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, η θρεπτική αξία αφορά και στα κρέατα και τα ψάρια. Όταν αυτά προέρχονται από βιώσιμες πηγές και σωστές μεθόδους εκτροφής, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και καλά λιπαρά, που είναι ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Σε έναν κόσμο που συχνά επιβάλλει την πολυπλοκότητα, η ομορφιά της απλότητας στη γαστρονομία είναι μαγική. Για πολλούς αποτελεί μια εξαίσια επιλογή. Ίσως γιατί υπάρχει και μια ηθική στην απλότητα. Τα φαγητά παρασκευάζονται από εποχικά υλικά, που εμπεριέχουν όλη τη γεύση και το άρωμα του πιάτου, χωρίς να έχουν υποστεί επεξεργασία από εξωγενείς παράγοντες.
Η Μαύρη Θάλασσα είναι ένα εστιατόριο που επενδύει στις ποιοτικές πρώτες ύλες και στο καλό φαγητό. Την χαρακτηρίζουν η ατμόσφαιρα οικειότητας, ο θαλασσινός αέρας που σε ταξιδεύει και τα πεντανόστιμα πιάτα με προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Οι σεφ στη Μαύρη Θάλασσα χρησιμοποιούν τις καλύτερες πρώτες ύλες, προσφέροντας λιτές γεύσεις που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, δημιουργώντας μεγάλες εμπειρίες.
Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά