Γιατί είναι καλό να τρώτε ψάρια όλο τον χρόνο και οι επιλογές φρέσκων ψαριών για το φθινόπωρο.
Έχουμε μπει για τα καλά στο φθινόπωρο, οι υψηλές όμως για την εποχή θερμοκρασίες και ο ηλιόλουστος καιρός δεν λένε να υποχωρήσουν. Τι πιο όμορφο λοιπόν από το να βγείτε μια βόλτα στην παραλία και να επιλέξετε το αγαπημένο σας εστιατόριο, για να απολαύσετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά; Η κατανάλωση των ψαριών ωστόσο, δεν πρέπει να συνδυάζεται μόνο με την καλοκαιρινή περίοδο και τις υψηλές θερμοκρασίες. Στην Ελλάδα, μπορεί κανείς εύκολα να έχει στο πιάτο του, οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου, ποιοτικά και φρέσκα ψάρια. Τα ψάρια μάλιστα των ελληνικών θαλασσών είναι εξαιρετικά γευστικά, καθώς τα νερά είναι αλμυρά. Μιας και πλέον όλο και περισσότεροι επιθυμούν να τρέφονται σωστά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την υψηλή διατροφική αξία των ψαριών. Όταν σκέφτεστε υγιεινή διατροφή, το ψάρι είναι η καλύτερη επιλογή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων. Επιπλέον, περιέχει Ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Με την κατανάλωση ψαριών, όλους τους μήνες του χρόνου, μειώνετε τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και ενισχύετε τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.
Το φθινόπωρο είναι η εποχή της τσιπούρας, της πέρκας, της σφυρίδας και του ροφού. Οι ψαράδες ήδη από τα τέλη Σεπτέμβρη συναντούν τα εν λόγω ψάρια σε μεγάλα κοπάδια, καθώς τότε ξεκινά η περίοδος αναπαραγωγής τους. Το φθινόπωρο προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για την αλίευση αυτών των ψαριών, δεδομένου ότι τα νερά γίνονται πιο δροσερά, ενώ οι θερμοκρασίες επηρεάζουν τη διαδικασία αναπαραγωγής τους. Η γεύση τους το φθινόπωρο γίνεται πιο πλούσια και μπορούν να μαγειρευτούν με ποικίλους τρόπους, ενώ η σάρκα τους είναι εξαιρετικά γευστική.
Πριν αγοράσετε ψάρι από κάποιο ιχθυοπωλείο για να το μαγειρέψετε στο σπίτι σας ή επιλέξετε να επισκεφθείτε κάποιο εστιατόριο με θαλασσινά, πρέπει να ελέγξετε τα εξής:
Το φρέσκο ψάρι έχει μια καθαρή και φρέσκια θαλασσινή οσμή, σχεδόν ανεπαίσθητη. Επομένως, αν σας μυρίζει τη γνωστή σε όλους «ψαρίλα», τότε καλύτερα να το αποφύγετε.
Το φρέσκο ψάρι έχει ζωντανά και φυσικά χρώματα. Τα βράγχια πρέπει να έχουν ροζ ή κόκκινο χρώμα και όχι καφετί, ενώ η επιδερμίδα πρέπει να δείχνει λαμπερή.
Το φρέσκο ψάρι έχει νεκρική ακαμψία. Αν ζουλάτε το ψάρι και δεν επανέρχεται, τότε δεν είναι και τόσο φρέσκο. Επίσης τα ψάρια που είναι έως δύο ημερών, σχηματίζουν με το σώμα τους ένα τόξο προς τα επάνω.
Ένας από τους αγαπημένους τρόπους μαγειρέματος του ψαριού, είναι το ψήσιμο στη σχάρα. Αν έχετε τη δυνατότητα, και το φθινόπωρο, να ψήσετε τα ψάρια σε σχάρα, είναι μία από τις καλύτερες επιλογές, ιδανικά αν τα συνδυάσετε με ψητά λαχανικά, μυρωδικά και λεμόνι.
Μπορείτε να τοποθετήσετε τα ψάρια στη λαδόκολλα, αν θέλετε να επιλέξετε έναν πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος. Τα ψάρια με αυτόν τον τρόπο, διατηρούν τα υγρά τους και μαγειρεύονται με αυτά, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να μειώσετε κατά πολύ τη ποσότητα του λαδιού που θα βάζατε κανονικά.
Όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να καταναλώσετε το ψάρι, από την ψαρόσουπα. Μπορείτε να προσθέσετε τα αγαπημένα σας λαχανικά και μυρωδικά και να κάνετε τις κρύες μέρες του φθινοπώρου, πιο γλυκές.
Τώρα που οι υψηλές θερμοκρασίες αρχίζουν να δίνουν τη θέση τους σε πιο ψυχρές μέρες, είναι η ιδανική περίοδος να φάτε ψάρι και να το συνοδεύσετε με ό,τι εσείς αγαπάτε. Στη Μαύρη Θάλασσα μπορείτε να απολαύσετε, όλο τον χρόνο, φρέσκα ψάρια και λαχανικά. Είναι το ιδανικό μέρος για να παρατείνετε, μέσα σας, το καλοκαίρι, ακόμη και όταν το φθινόπωρο αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του. Εκλεπτυσμένες γεύσεις, εξαιρετικές πρώτες ύλες και μια μοναδική ατμόσφαιρα, είναι μερικοί από τους λόγους της επίσκεψής σας στη Μαύρη Θάλασσα.
Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά