3.Ιαν.2024
Γαστρονομία

Τα διασημότερα τυριά και τα χαρακτηριστικά τους

τυριά - τυριά για κάλεσμα - Μαύρη Θάλασσα

Τα καλύτερα τυριά που συνδυάζονται υπέροχα με το αγαπημένο μας κρασί και είναι ό,τι πρέπει για τα καλέσματα του Χειμώνα.

 

Το πιάτο των τυριών αποτελεί μία υπέροχη γαστρονομική εμπειρία που μας γεμίζει απόλαυση. Το πιάτο τυριών αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική σύνθεση από διάφορα τυριά που συνδυάζονται για να προσφέρουν μοναδικές γεύσεις και αρώματα. Ένα πιάτο τυριών συνήθως συνοδεύεται από φρέσκα φρούτα, όπως σταφύλια ή σύκα και κράκερς ή ψωμί, που δίνουν την τραγανή υφή που συνδυάζεται εκπληκτικά με τα τυριά. Αξίζει ν’ αναφέρουμε πως το πιάτο τυριών είναι μία καλή ευκαιρία να φάτε διαφορετικά τυριά ή ν’ ανακαλύψετε τυριά που δεν έχετε δοκιμάσει ξανά.

 

Είναι γεγονός πως συνηθίζεται να σερβίρεται το πιάτο με τα τυριά, σε ειδικές περιστάσεις. Κάλλιστα, όμως, μπορείτε να φτιάξετε ένα πιάτο με τυριά, όταν περιμένετε φίλους στο σπίτι για κρασί, χωρίς ν’ ακολουθεί κάποιο γεύμα.

 

Τα τυριά που επιλέγουμε σ’ ένα πιάτο

 

τυριά - πιάτο με τυριά και φρούτα - Μαύρη Θάλασσα

Η επιλογή των τυριών για ένα πιάτο τυριών εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας αλλά και τις προτιμήσεις των καλεσμένων σας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια τυριά που θεωρούνται δημοφιλέστερα και επιλέγονται συνήθως καθώς έχουν διαφορετική γεύση, υφή και προέλευση εξασφαλίζοντας την ποικιλία στο πιάτο. Ακολουθούν μερικά από τα πιο συνηθισμένα αλλά και δημοφιλή τυριά που συμπεριλαμβάνονται σ’ ένα πιάτο.

Το μπρί (brie) είναι ένα κρεμώδες, γαλλικό τυρί με ήπια και κρεμώδη γεύση που φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα.

Η φέτα είναι το ελληνικό τυρί προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης που φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα με αλμυρή γεύση.

Η παρμεζάνα είναι ένα ιταλικό τυρί με έντονη γεύση που φτιάχνεται στις επαρχίες της Πάρμα.

Το καμαμπέρ αποτελεί ένα ακόμη γαλλικό κρεμώδες τυρί με έντονη μυρωδιά.

Το γκούντα είναι ολλανδικό τυρί με γλυκιά γεύση και αποτελεί μάλλον το πιο δημοφιλές τυρί παγκοσμίως.

Το ροκφόρ είναι το γαλλικό μπλε τυρί με την έντονη και πικάντικη γεύση. Τα μπλε του σημεία οφείλονται στον μύκητα Penicillium roquefortis.

Το τσένταρ είναι ένα ημίσκληρο τυρί με προέλευση συνήθως από το Ηνωμένο Βασίλειο ή τον Καναδά. Σήμερα, το τσένταρ είναι το πιο δημοφιλές τυρί στο Ηνωμένο Βασίλειο και το δεύτερο δημοφιλέστερο στις ΗΠΑ.

Το έμενταλ είναι ένα ελβετικό κίτρινο ημίσκληρο τυρί από γάλα αγελάδος με μεγάλες τρύπες και γλυκιά αλλά όχι πολύ έντονη γεύση.

 

Τα τυριά και τα κρασιά

 

τυριά-τυριά-με-κρασί-Μαύρη-Θάλασσα-

Ο συνδυασμός τυριού και κρασιού είναι κλασσικός. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τυριά που ταιριάζουν καλύτερα με συγκεκριμένα είδη κρασιού. Ακολουθούν μερικά διάσημα τυριά και τα κρασιά που προτείνονται.

 

Το γκρουγιέρ συνδυάζεται υπέροχα με λευκά κρασιά, όπως το Chardonnay.

 

Το καμαμπέρ και το μπρι ταιριάζει με αφρώδη κρασιά, όπως η σαμπάνια.

 

Το ροκφόρ επιλέγεται για γλυκά κρασιά.

 

Η φέτα πηγαίνει ιδανικά με λευκά κρασιά, όπως το ασύρτικο.

 

Η παρμεζάνα ταιριάζει με κόκκινα κρασιά.

 

Το τσένταρ συνδυάζεται καλά με αλκοολούχα ποτά αλλά και κόκκινα κρασιά.

 

Στο μενού της Μαύρης Θάλασσας θα βρείτε πλατό τυριών αλλά και διαφορετικά τυριά, όπως είναι η φέτα, το ροκ φορ papillon, το μπρι, η κεφαλογραβιέρα, η παρμεζάνα reggiano, το καπνιστό Μετσόβου, το κατσικίσιο κ.α. Μάλιστα, μπορείτε να τα συνδυάσετε με τα εκλεκτά τοπικά αλλά και διεθνή κρασιά της κάβας. Στη Μαύρη Θάλασσα, υπάρχουν περισσότερες από 300 ετικέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με μία λίστα που ανανεώνεται συνεχώς ώστε να συμπληρώνει το μενού του εστιατορίου.

 

Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά