5.Φεβ.2024
Γαστρονομία

Πώς να διαλέξετε κρασί ανάλογα με το πιάτο σας

κρασί - mavri thalassa

Το κατάλληλο κρασί πάντα αναδεικνύει ένα πιάτο θαλασσινών και κάνει την εμπειρία σας μοναδική.

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να απολαμβάνουμε ακόμη περισσότερο ένα πιάτο, χάρις στο ποτό που το συνοδεύει. Πόσο μάλλον όταν το φαγητό μας συνοδεύεται από κρασί. Αξίζει να αναφέρουμε πως δεν έχει σημασία μόνο το κόστος του κρασιού, το οποίο επιλέγουμε, αλλά και πόσο αρμονικά δένει με το πιάτο μας.

Δεν χρειάζεται να είστε σομελιέ για ορισμένες βασικές γνώσεις γύρω από τους κατάλληλους συνδυασμούς κρασιών και φαγητών. Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες, οι οποίοι μπορούν να απογειώσουν τους γευστικούς σας κάλυκες. Υπάρχουν όμως και ορισμένα πράγματα, τα οποία κάνουμε συχνά λάθος στην επιλογή κρασιού όταν επισκεπτόμαστε ένα εστιατόριο.

 

Τα συχνότερα λάθη όταν παραγγέλνουμε κρασί για το πιάτο μας

ροζέ κρασία - mavrithalassa

Ανησυχία για επαγγελματικούς όρους

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε επαγγελματικούς όρους όταν φτάσει η στιγμή να παραγγείλετε. Περιγράψτε ακριβώς τη γεύση που θέλετε από το κρασί, με δικά σας λόγια, όπως ξηρό, γλυκό, φρουτώδες κ.α. Μην ανησυχείτε γιατί ακόμη και στα πιο ακριβά εστιατόρια θα σας εξυπηρετήσουν άμεσα.

Επιλογή μπουκαλιού

Η παραγγελία μπουκαλιού ενδείκνυται αν σκοπεύετε να πιείτε τρία ποτήρια και περισσότερο. Δεν είναι απαραίτητο να ανοίξετε ολόκληρο μπουκάλι, εάν το κρασί έχει αποκλειστικά σκοπό να συνοδεύσει το πιάτο σας. Επίσης εάν επιλέξετε ένα ποτήρι, τουλάχιστον για αρχή, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και κάτι ακόμη από τον κατάλογο.

Παραγγελία κρασιού πριν ανοίξετε το μενού

Είναι σύνηθες να θέλετε ένα ποτό πριν ξεκινήσετε καν το φαγητό σας. Ωστόσο μην πέσετε στην παγίδα να παραγγείλετε το κρασί του γεύματός σας πριν ακόμη ρίξετε μια ματιά στο μενού με το φαγητό και τη λίστα κρασιών. Εάν ωστόσο θέλετε να πιείτε ένα κρασί την ώρα που θα ψάχνετε τα μενού, η καλύτερη επιλογή είναι ένα αφρώδες κρασί.

 

Το κατάλληλο κρασί για ένα πιάτο θαλασσινών

κάβα με εκλεκτά και διεθνή κρασιά

Ο γενικός κανόνας είναι πως τα ψάρια συνοδεύονται με λευκό κρασί. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντα, καθώς όλα εξαρτώνται από το είδος του ψαριού. Συγκεκριμένα όταν πρόκειται για ελαφριά και ντελικάτα ψάρια, συνοδεύονται ιδανικά με ένα λευκό κρασί όπως Sauvignon Blanc και Pinot Grigio. Ωστόσο όταν μιλάμε για πιο χορταστικά και γευστικά ψάρια, καλό θα ήταν να επιλέξει κανείς κρασιά όπως Chardonnay ή Pinot Noir.

Καρπάτσιο

Το καράπτσιο θαλασσινών ή ψαριών συνδυάζεται καλύτερα με ήπιο φρουτώδες κόκκινο κρασί. Εάν δεν προτιμάτε τα κόκκινα κρασιά, τότε ένα Sauvignon Blanc όπως του Κτήματος Γεροβασιλείου είναι η λύση για εσάς.

Καβούρι

Το καβούρι έχει μία ελαφριά ντελικάτη γεύση, έναντι της οποίας τα πιο «δυνατά» κρασιά καταλήγουν να υπερισχύουν. Για το λόγο αυτό, ένα καλό Chardonnay όπως το Emphasis Κτήμα Παυλίδησυνοδεύει ιδανικά το πιάτο σας. Οι φρουτώδεις και βουτυράτοι τόνοι του, θα ανεβάσουν σίγουρα ένα επίπεδο τη γεύση του καβουριού.

Γαρίδες

Πρόκειται για μία περίπτωση παρόμοια με το καβούρι. Οι γαρίδες είναι αγαπημένο έδεσμα και οι συνταγές με γαρίδες είναι πραγματικά πολλές. Για το λόγο αυτό δώστε βάση σε ένα Sauvignon Blanc. Η οξύτητα της συγκεκριμένης ποικιλίας, όπως περιέχει ένα μπουκάλι Δέκα Κτήμα Οινογένεσις, θα εμπλουτίσει τη γεύση της γαρίδας.

Σολομός

Ο σολομός είναι ένα πλούσιο σε γεύση και ιδιαίτερα λιπαρό ψάρι, το οποίο δύσκολα συνδυάζεται με κρασιά. Ωστόσο η ποικιλία  Pinot Noir είναι η ιδανική επιλογή για ένα πιάτο με πρωταγωνιστή τον σολομό. Η ντελικάτη γεύση ενός μπουκαλιού Burgogne Domaine De Montille για παράδειγμα, παράλληλα με την οξύτητά του, κάνουν πιο ιδιαίτερη τη γευστική εμπειρία.

Αστακός

Ένα από τα πιο εκλεκτά και αγαπημένα θαλασσινά εδέσματα είναι ο αστακός. Το ιδανικότερο κρασί για να συνοδεύσετε ένα πιάτο με αστακό είναι το Malbec σαν το Altos La Hormigas. Οι έντονοι τόνοι του αναδεικνύουν τον αστακό και μάλιστα οι τανίνες του κρασιού ισορροπούν αρμονικά τη γλυκύτητα του αστακού.

 

Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά