Οι πιο δημοφιλείς θαλασσινοί μεζέδες και τα χαρακτηριστικά που τους κάνουν ακαταμάχητους.
Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πιάτα τα οποία ξεχωρίζουν για τη γεύση τους και αποδεικνύονται ιδιαίτερα αγαπητά για τους περισσότερους ενώ παρουσιάζουν και ιδιαίτερα πλούσια διατροφική αξία. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε νόστιμα πιάτα που έρχονται απευθείας από τη θάλασσα; Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πως τα ψάρια βρίσκονταν ανέκαθεν στο διατροφολόγιο μας και η κατανάλωση τους συστήνεται από τους ειδικούς. Οι μεζέδες συνδυάζονται με ούζο, τσίπουρο, μπύρα και διαφορετικά είδη κρασιών ενώ δεν επιλέγονται μόνο κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού. Όσο για την Ελλάδα, ανάλογα με τις προτιμήσεις κάθε περιοχής, μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στους αγαπημένους μεζέδες. Τα τηγανητά κολοκυθάκια, οι κεφτέδες, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, η φάβα, οι πιπεριές Φλωρίνης, οι γίγαντες πλακί και άλλοι μεζέδες ξεχωρίζουν ανάμεσα στους καταλόγους των εστιατορίων. Εμείς όμως παρακάτω θα εστιάσουμε στους μεζέδες με ψάρια και θαλασσινά.
Ένα all time classic πιάτο με άφθονη νοστιμιά που αποτελεί τον ιδανικό μεζέ για να συνοδεύσετε το κρασί ή το απόσταγμα της προτίμησης σας. Πρόκειται για ένα μικρό και αφράτο ψάρι που βρίσκουμε φρέσκο σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σερβίρεται με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και μαϊντανό, ενώ με το ψήσιμο το ψάρι βγάζει τη νοστιμιά των λιπαρών του και κρατάει τα ζουμιά του.
Αποτελεί αγαπημένο θαλασσινό για τους λάτρες των καλών γεύσεων. Μοιάζει αρκετά με τον αστακό αλλά είναι σε αρκετά μικρότερο μέγεθος. Συγκεκριμένα, μία επιλογή όπως το ταρ ταρ καραβίδας, είναι βέβαιο πως θα σας ικανοποιήσει. Ειδικότερα οι καραβίδες κόβονται σε κύβους και σερβίρονται με ανθό αλατιού, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χυμό λεμόνι, ξύσμα λεμονιού και βρώσιμα λουλούδια.
Μαζί με το θράψαλο αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα μαλάκια για κάθε τραπέζι, το οποίο φιλοξενεί μεζέδες θαλασσινών. Οι πιο δημοφιλείς συνταγές για το χταπόδι ως μεζέ, είναι το ξιδάτο και το κλασσικό μαμαδίστικο χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι. Όμως, η γεύση του αναδεικνύεται στο απόλυτο, όταν μαγειρεύεται στη σχάρα. Το ψήσιμό του χταποδιού απαιτεί «τέχνη» και ιδανικά συνοδεύεται με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και ξύδι από κρασί.
Από τα πιο γευστικά μικρά ψάρια, με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του, κοσμεί τραπέζια με θαλασσινούς μεζέδες. Πιο συγκεκριμένα, εάν αγαπάτε τη μοντέρνα κουζίνα, ένα καρπάτσιο μπαρμπούνι θα γίνει το αγαπημένο σας πιάτο. Το ψάρι λεπτοκόβεται σε φέτες και σερβίρεται επίσης με ανθό αλατιού, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα λεμονιού και βρώσιμα λουλούδια
Το καπνιστό σκουμπρί είναι από τους κλασσικότερους ψαρομεζέδες, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πιάτο με αρκετά έντονη γεύση, που ταιριάζει αρμονικά με το τσίπουρο και το ούζο.
Από τα θαλασσινά που χρήζει ιδιαίτερης διαχείρισης στις κουζίνες των εστιατορίων. Η καβουροσαλάτα είναι ένα πιάτο που θα βρείτε συχνά σε ουζερί και συγκαταλέγεται στα ορεκτικά, αλλά προετοιμάζει άψογα τον ουρανίσκο μας για όσα ακολουθούν στις επιλογές σας από τον κατάλογο.
Επισκεφθείτε τη Μαύρη Θάλασσα, για να ζήσετε μία έκρηξη γεύσεων που προέρχεται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες, όπου όλα τα υλικά διαλέγονται με προσοχή από τους ψαράδες της Θεσσαλονίκης κάθε πρωί.
Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά