15.Οκτ.2023
Γαστρονομία

Εστιατόριο θαλασσινών: Τα πιάτα που αξίζει να γνωρίζετε

mavrithalassa - σερβίτσιο - πιάτα

Από το καρπάτσιο μέχρι τα στρείδια Gillardeau, παρακάτω θα μάθετε τι σημαίνουν τα πιάτα και τo ονόμα τους, που συναντάμε πιο συχνά σε ένα εστιατόριο θαλασσινών.

Σε πολλά μέρη του κόσμου αλλά και στην Ελλάδα ειδικά, τα εστιατόρια θαλασσινών προτιμώνται πολύ συχνά από μεγάλη μερίδα του κόσμου, ενώ με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη του τομέα της γαστρονομίας, τα πιάτα γίνονται ολοένα και πιο εξεζητημένα και οι γεύσεις ακόμη πιο περίπλοκες. Τι σημαίνουν όμως οι διάφορες ονομασίες που συναντάμε πλέον στα πιάτα και το μενού αυτών των εστιατορίων;

Παρακάτω θα βρείτε τις ονομασίες και τα πιάτα που συναντάμε συχνά σ’ ένα εστιατόριο θαλασσινών και τι ακριβώς σημαίνουν, για μια γαστρονομική εμπειρία με νόημα!

Τα πιάτα που θα βρείτε σ’ ένα εστιατόριο θαλασσινών

 

mavrithalassa - μενού - πιάτα

Ταρτάρ

 

Το ταρτάρ ως όρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει το λεπτοκομμένο ωμό κρέας, ενώ λέγεται πως προέρχεται από τους Τατάρους, μια νομαδική φυλή από τη Μογγολία και τη Σιβηρία που μετανάστευε διαρκώς από τον 6ο μέχρι και τον 11ο αιώνα. Το 1975, το εστιατόριο Le Duc στο Παρίσι έφτιαξε το πρώτο ταρτάρ ψαριού, ακολουθώντας το ρεύμα της Nouvelle Cuisine. Πλέον ως ταρτάρ χαρακτηρίζονται τα πιάτα με βάση το ωμό κρέας ή ψάρι που είναι κομμένο σε μικρούς κύβους και βασικό στοιχείο για ένα επιτυχημένο ταρτάρ είναι το κοφτερό μαχαίρι και η φρεσκάδα του ψαριού. Το μενού της Μαύρης Θάλασσας περιλαμβάνει ταρτάρ με γαρίδα και ταρτάρ με λαβράκι, τα οποία σερβίρονται με ανθό αλατιού, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα λεμονιού και βρώσιμα λουλούδια.

 

Λευκός ταραμάς

 

Σε αντίθεση με τον κόκκινο, ο οποίος περιέχει προσθήκη χρωστικής ουσίας, ο λευκός ταραμάς είναι ποιοτικά καλύτερος και παρασκευάζεται αποκλειστικά από αυγά ψαριών, στα οποία προστίθεται αλάτι και ζάχαρη. Μάλιστα, είναι πλούσιος σε φώσφορο, μαγνήσιο και ω-3 λιπαρά οξέα. Στο μενού της Μαύρης Θάλασσας θα βρείτε λευκό ταραμά με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και χυμό από λεμόνι, ένα γευστικό πιάτο που δε σερβίρεται μόνο την Καθαρά Δευτέρα!

 

Καρπάτσιο

 

mavrithalassa - καρπάτσιο - πιάτα αντίγραφο

 

Το καρπάτσιο είναι ένα ιταλικό πιάτο που συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό, με βάση το ωμό κρέας ή ψάρι που κόβεται σε λεπτές, πλατιές φέτες. Η ιστορία του είναι πολύ ενδιαφέρουσα και περιλαμβάνει μια κόμισσα και μια έκθεση ζωγραφικής: Όλα ξεκίνησαν το 1950 στη Βενετία από τον σεφ GiuseppeCipriani, που έφτιαξε το πιάτο για την κόμισσα Amalia Nani Mocenigo, η οποία λόγω μιας ασθένειας που την ταλαιπωρούσε έπρεπε να καταναλώσει ωμό κρέας. Ο Cipriani σέρβιρε τις λεπτές φέτες του ωμού κρέατος με μια σάλτσα με αποχρώσεις του κόκκινου και κίτρινου, χρώματα που θύμισαν στον σεφ τους πίνακες του ζωγράφου Carpaccio, του οποίου τα έργα εκείνες τις μέρες εκθέτονταν στην πόλη – έτσι πήρε το όνομα του αυτό το ιδιαίτερο πιάτο. Παρόλο που αρχικά το καρπάτσιο είχε ως βάση του μόνο το κρέας, αργότερα άρχισε να χρησιμοποιείται και το ωμό ψάρι. Στη Μαύρη Θάλασσα θα βρείτε καρπάτσιο μπαρμπουνιού με ανθό αλατιού, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα λεμονιού και βρώσιμα λουλούδια.

 

Στρείδια Gillardeau

 

Τα στρείδια Gillardeau θεωρούνται τα καλύτερα του κόσμου και παράγονται από την εταιρεία της οικογένειας Gillardeau, η οποία ιδρύθηκε το 1898 στο BourcefrancleChapus της δυτικής Γαλλίας. Σήμερα, παράγονται στη Νορμανδία και στο Κορκ της Ιρλανδίας. Εισάγονται επίσης από τον P.Sugrue, έναν από τους κορυφαίους καλλιεργητές στον κόσμο, που βρίσκεται στο Κέρρυ της Ιρλανδίας, όπου τα νερά είναι πιο καθαρά, υπάρχουν λιγότερα παράσιτα και λιγότερη γεωργική απορροή. Δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο έδεσμα προτιμάται από βασιλείς στην Ελβετία και την Αγγλία.

 

Χριστόψαρο

 

Το χριστόψαρο χαρακτηρίζεται από κάποιους ως το νοστιμότερο ψάρι που μπορεί να εμφανιστεί στο τραπέζι και όχι άδικα, αφού η εκλεπτυσμένη του γεύση το έχει κάνει την πρώτη επιλογή πολλών. Φτάνει σε μήκος τα 65 εκατοστά και σε βάρος περίπου τα τρία κιλά, ενώ χρησιμοποιεί την κηλίδα που έχει στα πλευρά, η οποία θυμίζει μάτι, για να μπερδεύει τη λεία του. Το όνομα του προέρχεται από τον μύθο που θέλει τον Απόστολο Πέτρο να φέρνει στο Χριστό το συγκεκριμένο ψάρι ύστερα από εντολή του.

Είτε τα πιάτα σας είναι γνωστά, είτε όχι, όποιο κι αν επιλέξετε, στη Μαύρη Θάλασσα, ένα από τα κορυφαία και πιο ιστορικά εστιατόρια της Καλαμαριάς, θα βρείτε signature επιλογές με ψάρια, θαλασσινά και φρέσκες πρώτες ύλες.