10.Ιούν.2024
Συνταγές

8 διαφορετικοί τρόποι μαγειρέματος του ψαριού

mavrithalassa - τρόποι μαγειρέματος του ψαριού - ψάρι

Οι οκτώ τρόποι μαγειρέματος του ψαριού που θα χαρίσουν νέες γαστρονομικές εμπειρίες σε εσάς και την οικογένειά σας.

Το ψάρι αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώνουμε. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και έχει μακρά ιστορία και παράδοση στην ελληνική διατροφή, καθώς η πρόσβαση των κατοίκων στη θάλασσα ήταν ιδιαίτερα εύκολη. Μάλιστα είναι ένα τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία, αφού παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που είναι απαραίτητες για τη δόμηση των ιστών και την αποκατάσταση των φθορών τους. Είναι επίσης πλούσιο σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες, παρέχοντας στον οργανισμό μας πολλαπλά οφέλη, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και η βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Υπάρχουν και αρκετοί ψαροφαγάδες που προτιμούν να καταναλώνουν το γευστικό έδεσμα σε ποικίλες περιστάσεις, αφού με τον κατάλληλο τρόπο μαγειρέματος αποκτά εξαιρετική γεύση και ζουμερή υφή. Συνίσταται μάλιστα και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και θέλουν να περιορίσουν τις θερμίδες που λαμβάνουν. Για να επωφεληθεί βέβαια κάποιος από την κατανάλωση των ψαριών οφείλει να γνωρίζει πώς πρέπει να τα ψωνίζει, να τα αποθηκεύει και να τα συντηρεί. Εξίσου σημαντικό βέβαια είναι να γνωρίζει πώς θα το μαγειρέψει για να απολαύσει όλα τα οφέλη του.

 

8 τρόποι μαγειρέματος του ψαριού ανάλογα με τις προτιμήσεις σας

 

mavrithalassa - τρόποι μαγειρέματος του ψαριού - φούρνος

 

Το ψάρι μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους, οι οποίοι βέβαια εξαρτώνται από το είδος του ψαριού και τις προτιμήσεις του καθενός. Είναι πλούσιο σε γεύση και απλό στην προετοιμασία. Ωστόσο πολύ εύκολα μπορεί και κάποιος άμαθος να το καταστρέψει άμα το παραψήσει ή δεν ακολουθήσει τις σωστές πρακτικές μαγειρέματος. Αυτό όμως δεν χρειάζεται να σας προβληματίζει, γιατί οι ειδικοί της κουζίνας, όπως οι chefs της Μαύρης Θάλασσας, γνωρίζουν πολύ καλά πώς να ετοιμάσουν ένα απολαυστικό πιάτο με βασικό υλικό το ψάρι, σε ελάχιστο χρόνο.

  1. Ψητό στη σχάρα: Μπορείτε να απολαύσετε το ψάρι ψητό στη σχάρα χωρίς ενδοιασμούς. Ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος είναι σχετικά safe και ανταποκρίνεται, τις περισσότερες φορές, και στις πιο υψηλές γευστικές απαιτήσεις. Το ψάρι αργοψήνεται πάνω στη σχάρα, αποκτώντας έτσι μια τραγανή πέτσα και μια ζουμερή υφή εσωτερικά. Η σχάρα πρέπει να είναι καθαρή και η ψησταριά προθερμασμένη σε υψηλή θερμοκρασία και λαδωμένη. Προσθέτετε αλατάκι μέσα και έξω από το ψάρι και μετά το τοποθετείτε στη σχάρα για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του ψαριού. Στη Μαύρη Θάλασσα μάλιστα μπορείτε να βρείτε πολλές επιλογές ψητών ψαριών, από μπαρμπούνι μέχρι φαγκρί.
  2. Ψητό στον φούρνο: Ένας υγιεινός τρόπος μαγειρέματός του είναι και το ψήσιμο στον φούρνο. Πολλοί το μαγειρεύουν στον φούρνο για μεγαλύτερη ευκολία, ενώ τοποθετούν στο ταψί λάδι και πατάτες για να το συνοδεύσουν. Την επόμενη φορά που θα το επιχειρήσετε μην ξεχάσετε να προσθέσετε και λίγο νεράκι, καθώς η υγρασία του νερού κάνει το ψάρι πιο νόστιμο.
  3. Ψητό στη λαδόκολλα: Ψήνεται εξίσου στον φούρνο, διατηρεί την πλούσια γεύση του και στερείται θερμίδων. Αφού προθερμάνετε τον φούρνο, βάζετε το ψάρι στη λαδόκολλα, με λεπτές φέτες λαχανικών, αν επιθυμείτε και το μαγειρεύετε χωρίς καθόλου λάδι. Με αυτόν τον τρόπο μαγειρεύεται στους χυμούς του και έχουμε ένα πολύ νόστιμο πιάτο χωρίς καθόλου λάδι.
  4. Αχνιστό: Το ψάρι μπορούμε να το απολαύσουμε και αχνιστό. Συγκεκριμένα στη Μαύρη Θάλασσα, η σαρδέλα αχνιστή με λεμονάκι, είναι ένα πιάτο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Βράζει με νερό, λεμόνι, αλάτι και ντοματίνια. Σερβίρεται με λάδι, ξύσμα λεμονιού, ρίγανη και μαϊντανό. Θα γευτείτε ένα από τα καλύτερα και πιο απλά γεύματα που έχετε φάει ποτέ.
  5. Παστό. Αν δεν έχετε δοκιμάσει παστό ψάρι ως μεζέ, συνοδευμένο από τσιπουράκι, τότε πρέπει να σπεύσετε τώρα που ανοίγει ο καιρός σε κάποιο μαγαζί, να διαλέξετε ένα δέντρο και να απολαύσετε νοστιμιές κάτω από τη σκιά του. Το πάστωμα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ψαριού και του προσδίδει αλμυρή, πικάντικη γεύση. Οι σαρδέλες και ο γαύρος παστώνονται κυρίως το καλοκαίρι, ενώ οι σπάροι και οι τσιπούρες τον χειμώνα, με την τεχνική της τοποθέτησής τους σε παχύ στρώμα αλατιού, που εξασφαλίζει τη συντήρησή τους όλη τη χρονιά.
  6. Τηγανητό: Κυρίως τα μικρά ψαράκια μαγειρεύονται στο τηγάνι ή τη φριτέζα και αποκτούν μια μοναδική γεύση που μας θυμίζει καλοκαίρι. Κριτσανιστή υφή και υπέροχη γεύση συνοδεύουν ένα πιάτο με τηγανητό ψάρι.
  7. Καρπάτσιο ή σούσι: Το ωμό ψάρι, από το οποίο φτιάχνεται το καρπάτσιο και το σούσι, έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Αυτές οι επιλογές σίγουρα δεν είναι για όλους. Ωστόσο είναι τάση τα τελευταία χρόνια και έχουν αρχίσει να αρέσουν σε όλο και περισσότερους. Διάφορα ψάρια σερβίρονται στην ίδια αμαγείρευτη λογική ή απλώς μαριναρισμένα για λίγο χρόνο και αποκτούν φανατικούς λάτρεις.
  8. Ψαρόσουπα: Θα σας γυρίσω λίγο στον χειμώνα, αλλά αξίζει τον κόπο. Ο λόγος για την κλασική αξία, τη νόστιμη και θρεπτική ψαρόσουπα. Αποτελεί αναζωογονητική επιλογή για μια κρύα μέρα και ιδανική επιλογή για όλες τις περιστάσεις.

Το αγαπημένο θαλασσινό έδεσμα είναι ιδανική επιλογή με όποιον τρόπο και αν μαγειρευτεί

 

 

Το ψάρι είναι ένα σημαντικό μέρος της διατροφής μας και είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός δυνατού οργανισμού. Η εφαρμογή του σε διάφορα είδη κουζίνας από όλο τον κόσμο, μας προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες γευστικών εξερευνήσεων. Μια επίσκεψη στη Μαύρη Θάλασσα θα σας πείσει ότι το ψάρι, με τους κατάλληλους τρόπους μαγειρέματος, είναι ένα νόστιμο γεύμα για όλο τον χρόνο.

 

Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά