7.Απρ.2024
Μη κατηγοριοποιημένο

Τα επικίνδυνα ψάρια στις ελληνικές θάλασσες

mavri thalassa - επικίνδυνα ψάρια - cover

Ποια είναι τα επικίνδυνα ψάρια που πρέπει να γνωρίζετε καθώς κυκλοφορούν στις ελληνικές θάλασσες.

 

Όσο και αν μας αρέσει να απολαμβάνουμε ψάρια και θαλασσινά, πλάι στη θάλασσα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πριν επιλέξουμε ποια θα είναι εκείνα που βάλουμε στο πιάτο μας. Η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών είναι στις πρώτες μας επιλογές, ενώ παρουσιάζουν και ιδιαίτερα πλούσια διατροφική αξία. Συνδυάζονται με τα περισσότερα ποτά και βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις, σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρεθεί κανείς. Ωστόσο, στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν κάποια ψάρια που ενδείκνυνται για κατανάλωση και κάποια που πρέπει να αποφεύγονται, καθώς κρίνονται επικίνδυνα για την υγεία μας.

 

Τα πιο επικίνδυνα ψάρια στην Ελλάδα. Μάθετε τα είδη και τους κινδύνους

mavri thalassa - επικίνδυνα ψάρια - χέλι

Ένα από αυτά είναι ο λαγοκέφαλος. Ο λαγοκέφαλος είναι ένα ψάρι που ήρθε στα ελληνικά ύδατα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Μολονότι όλοι έχουμε στο μυαλό μας ότι τα ψάρια αποτελούν πηγή πρωτεϊνών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την επιλογή εκείνων που καταναλώνουμε. Ο λαγοκέφαλος για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά τοξικός καθώς περιέχει ένα από τα ισχυρότερα δηλητήρια και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο, αν κάποιος τον καταναλώσει.

Επιπλέον, ο μακρυπτέρυγος τόνος, ένα ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, δε συνίσταται για κατανάλωση, ειδικά από παιδιά. Δυστυχώς, το σώμα μας δεν μπορεί να απαλλαγεί από τον υδράργυρο. Αντίθετα, τον συσσωρεύει. Ο υδράργυρος μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες και γι’ αυτό η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης από έναν ενήλικα είναι 100 γραμμάρια.

Το χέλι επίσης είναι ένα θαλασσινό που καλύτερα να μην καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες. Τα χέλια απορροφούν πολύ εύκολα διάφορα είδη αποβλήτων, επιβλαβών χημικών ουσιών και ρύπων που βρίσκονται μέσα στις θάλασσες. Για τον λόγο αυτό τα επίπεδα τοξινών είναι αρκετά υψηλά. Επομένως για τους ενήλικες είναι προτιμότερο να καταναλώνονται λιγότερα από 283 γραμμάρια τον χρόνο.

Άλλο ένα επικίνδυνο ψάρι των ελληνικών θαλασσών είναι το μαυρόψαρο, ή αλλιώς «λευκός τόνος». Το ψάρι αυτό περιέχει μια ουσία παρόμοια με το κερί, που του δίνει αυτή τη λιπαρή γεύση. Είναι μια ουσία όμως που δεν μπορούμε να χωνέψουμε. Για να περιοριστεί η ποσότητα αυτής της τοξίνης, ο συνιστώμενος τρόπος μαγειρέματος είναι το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στο γκριλ, προκειμένου να μην έχετε πρόβλημα με την πέψη σας.

Ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο ψάρι είναι και το λεοντόψαρο. Αν αυτή η ονομασία δε σας λέει κάτι, πρόκειται για ψάρι που ανήκει στην οικογένεια των Σκορπινίδων. Το μέγεθος του κυμαίνεται από 15 έως 35 εκατοστά. Τα μεγάλα του πτερύγια διαθέτουν ένα από τα ισχυρότερα δηλητήρια στη φύση και αν έρθουν σε επαφή με τον άνθρωπο, μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο.

Το φεγγαρόψαρο βρίσκεται και αυτό ανάμεσα στα πιο επικίνδυνα είδη ψαριών. Περιέχει παρόμοια δηλητηριώδη τοξίνη, όπως ο λαγοκέφαλος. Σε περίπτωση που οι τοξίνες του ψαριού φτάσουν στο πιάτο μας, τα συμπτώματα που ακολουθούν είναι παράλυση της γλώσσας και μούδιασμα των χειλιών. Στη συνέχεια ακολουθεί ταχυπαλμία, δύσπνοια και μυϊκή παράλυση, με την επίσκεψη στο πιο κοντινό νοσοκομείο να καθίσταται απαραίτητη για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ένα ακόμα ψάρι που είναι πλέον καλό να αποφεύγεται από τις διατροφικές επιλογές μας σε μεγάλες ποσότητες (και ειδικά για τις εγκύους) είναι ο ξιφίας. Ο ξιφίας βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και τρέφεται με μικρότερα ψάρια που περιέχουν υδράργυρο.

 

Αποφύγετε τα επικίνδυνα ψάρια της ελληνικής θάλασσας και αφεθείτε στην ασφάλεια της «Μαύρης Θάλασσας»

Στο εστιατόριο της Καλαμαριάς, με θέα τη θάλασσα, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία και ποιότητα ψαριών. Οι έμπειροι επαγγελματίες γνωρίζουν πολύ καλά ποια ψάρια να επιλέξουν καθώς επίσης και ποιος είναι ο σωστός τρόπος προετοιμασίας και σερβιρίσματος. Τώρα μπορείτε να απολαύσετε μια μοναδική και ασφαλή γαστρονομική εμπειρία στο εστιατόριο «Μαύρη Θάλασσα».

 

Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά