1.Νοέ.2023
Γαστρονομία

Ξέρατε ότι τα θαλασσινά και τα ψάρια έχουν εποχικότητα

fish tavern Aretsou Thessaloniki

Μπορεί να μην εξίσου γνωστό αλλά τα θαλασσινά έχουν τη δική τους εποχικότητα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

 

Αυτό που θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι είναι πως τα ψάρια και τα θαλασσινά έχουν υψηλή διατροφική αξία και πολλά θρεπτικά στοιχεία που συμβάλουν σε μία ισορροπημένη διατροφή που μας κρατά υγιείς. Μπορεί να μην είναι τόσο η θρεπτική τους αξία αλλά σίγουρα η γεύση τους, καθιστά τα ψάρια και τα θαλασσινά ιδιαίτερα αγαπημένη τροφή των Ελλήνων, ιδίως στις εξόδους τους για φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες.

 

Λίγα λόγια για τη διατροφική αξία των ψαριών

 

mavrithalassa - ψάρι - εποχικότητα

Τα ψάρια, και ειδικά τα ψάρια εποχής, περιέχουν πρωτεΐνη και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Όσο για τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αποδεδειγμένο ευεργετικό ρόλο στην φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των ματιών.

 

Όλα τα παραπάνω είναι και ο λόγος που τα ψάρια αποτελούν βασικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι, η κατανάλωση ψαριού συμβάλλει θετικά στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου κι έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό του. Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνεται από τους ειδικούς να τρώμε τουλάχιστον 2 μερίδες ψαριών την εβδομάδα.

 

Η βιώσιμη αλιεία και εποχικότητα

 

Η αύξηση στην κατανάλωση των ψαριών και των θαλασσινών παγκοσμίως, άνοιξε την κουβέντα για τη βιωσιμότητα της αλιείας που επιτυγχάνεται με τη σωστή διαχείριση των αλιευτικών πόρων. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών και για τις επόμενες γενιές. Στόχος είναι η  αλιεία να γίνεται με τρόπο που δεν θα απειλείται ο  πληθυσμός των ψαριών και κατ’ επέκταση το οικοσύστημα.

 

Ψάρια, θαλασσινά και εποχικότητα

 

Αν καταναλώνετε ψάρια και θαλασσινά ανάλογα με την εποχικότητα τους, τότε συμβάλετε στη βιώσιμη αλιεία και προσλαμβάνετε περισσότερα θρεπτικά στοιχεία ενώ απολαμβάνετε καλύτερη γεύση

 

mavrithalassa - ψάρια και εποχή - εποχικότητα

 

Όσο για τα θαλασσινά, η εποχή τους είναι από τις αρχές Απριλίου μέχρι και τα μέσα ή τα τέλη του Αυγούστου.

 

Πως θα ξεχωρίσετε τα ψάρια εποχής

 

Τα φρέσκα ψάρια εποχής είναι άοσμα και σκληρά, έχουν λαμπερά μάτια (αντί για θολά), είναι εύκολα στο καθάρισμα και έχουν υγρά βράγχια.

 

mavrithalassa - πιάτο - εποχικότητα

 

Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά.