27.Μάι.2024
Γαστρονομία

To μπρικ και τα μυστικά του χαβιάρι του σολομού

mavrithalassa - μπρικ - καναπεδάκια

Μάθετε όλα όσα αξίζει να γνωρίζετε για το πεντανόστιμο χαβιάρι του σολομού, γνωστό ως μπρικ και φυσικά όλα τα μυστικά του. 

 

Έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας το χαβιάρι με τη χλιδή και την πολυτέλεια. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι απλησίαστο, λόγω της τιμής του και γι’ αυτό δεν έχουν τολμήσει να το δοκιμάσουν ποτέ στη ζωή τους. Δεν είναι όμως τόσο ακριβό όσο νομίζαμε ως σήμερα. Ειδικά αν μάθετε το πόσο θρεπτικό είναι ως τροφή, θα αλλάξετε γνώμη για το έδεσμα «της υψηλής κοινωνίας», όπως έχει χαρακτηριστεί. Όντως είθισται να καταναλώνεται κυρίως σε fancy εστιατόρια, συνοδευμένο από σαμπάνια. Ωστόσο το χαβιάρι, κυρίως του σολομού, γνωστό και ως «μπρικ», είναι ένα σνακ που αξίζει να έχει θέση σε τραπέζια ξεχωριστών περιστάσεων, καθώς έχει πολλά θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας.

 

Τα θρεπτικά συστατικά που έχει το μπρικ, το χαβιάρι του σολομού, και τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό

 

mavrithalassa - μπρικ - αβγά ψαριού

 

Το χαβιάρι του σολομού είναι μια πολύ καλή πηγή Ω3 λιπαρών οξέων, γεγονός που πολλοί δε γνωρίζουν. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, έχει διαπιστωθεί ότι το αυγοτάραχο, κυρίως του σολομού, είναι η καλύτερη φυσική πηγή Ω3. Τα λιπαρά οξέα Ω3 συγκεντρώνονται στα γεννητικά όργανα των ζώων. Το χαβιάρι λοιπόν, που ουσιαστικά είναι τα αυγά του ψαριού, είναι πλούσιο σε Ω3.  Προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό, μερικά εκ των οποίων είναι τα χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και η βελτίωση της καρδιαγγειακής και εγκεφαλικής υγείας, της υπογονιμότητας και πολλών χρόνιων ασθενειών. Μάλιστα διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι εμφανίζει αντιγηραντικές δράσεις στο δέρμα του ανθρώπου. Βοηθάει λοιπόν στη βελτίωση της υφής, της φωτεινότητας και της συνολικής υγείας του δέρματος, χάρη στα λιπαρά οξέα που περιέχει. Είναι λοιπόν η κατάλληλη επιλογή για όσους δεν είναι fan των ψαριών, ώστε να λαμβάνουν μέσω του μπρικ όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

 

Ο μύθος ότι το μπρικ είναι το σνακ των πλουσίων

 

Ένας μύθος που επικρατεί μέσα στα χρόνια είναι ότι το μπρικ είναι απλησίαστο λόγω της εξωφρενικής τιμής που το βρίσκει κανείς στο εμπόριο. Σαφέστατα δεν είναι ένα τρόφιμο που μπορούν όλοι να αγοράζουν εβδομαδιαία. Μπορεί να το βρει κανείς και σε εξαιρετικά υψηλές τιμές, ενώ παράλληλα υπάρχουν και πιο οικονομικές επιλογές. Αρχικά πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν είθισται να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Επιπλέον, αυτό που πρέπει να έχει στο μυαλό του όποιος θέλει να καταναλώσει χαβιάρι σολομού, είναι ότι όσο καλύτερη ποιότητα και γεύση έχει ένα προϊόν, τόσο υψηλότερη θα είναι και η τιμή του. Ωστόσο το μπρικ δεν είναι και τόσο εξωφρενικά ακριβό. Μπορεί να βρει κανείς τα 100 γραμμάρια γύρω στα 30 ευρώ. Εσείς αν θέλετε να μην ξοδέψετε πάρα πολλά χρήματα, θα επιλέξετε φυσικά μικρότερη ποσότητα. Εκείνο που πρέπει σίγουρα να προσέξετε πριν αγοράσετε χαβιάρι σολομού, είναι τα αυγά να είναι λαμπερά, καθαρά και σφιχτά. Η όψη τους πρέπει να είναι υγιής και η μυρωδιά να σας μεταφέρει νοητά στον Ατλαντικό ωκεανό. Υπάρχουν φυσικά και πιο ακριβά είδη χαβιαριού, ανάλογα με την προέλευση και την παλαιότητά τους.

 

Γεύση και τρόπος σερβιρίσματος

 

mavrithalassa - μπρικ - χαβιάρι του σολομού

 

Το μπρικ έχει μια γλυκιά και ταυτόχρονα αλμυρή γεύση. Παραπέμπει στη γεύση του ψαριού, διατηρώντας ωστόσο τα μοναδικά στοιχεία που το ξεχωρίζουν από οτιδήποτε άλλο. Είναι ένα εξαιρετικό έδεσμα που καλό είναι να μην συνδυάζεται με τροφές που θα αλλοιώσουν ή θα επικαλύψουν τη γεύση του. Για παράδειγμα η κάππαρη και τα κρεμμυδάκια υπερισχύουν και καλύπτουν τη γεύση του. Ιδανικά μπορείτε να το καταναλώσετε με λίγο λάδι ή βούτυρο και λίγο λεμόνι ή ξύσμα από λεμόνι, για να απολαύσετε την καλύτερη εκδοχή του. Συνδυαστικά με καπνιστό σολομό αποτελεί ένα μοναδικό πιάτο. Πρέπει να θυμάστε ότι διατηρείται στο ψυγείο. Είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο αρκεί να προσέχετε οι μερίδες να είναι περιορισμένες, καθώς περιέχει αρκετό αλάτι.

 

Με μια επίσκεψη στη Μαύρη Θάλασσα μπορείτε να απολαύσετε εκλεπτυσμένες γεύσεις. Αν θέλετε να αποφύγετε την αγορά και προετοιμασία οποιουδήποτε ανάλογου πιάτου και παράλληλα επιθυμείτε να γευτείτε τις δημιουργίες έμπειρων και εξειδικευμένων chefs, η Μαύρη Θάλασσα είναι ο μοναδικός προορισμός.

 

Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά