Οι απαραίτητες συμβουλές για να διαλέγετε τα πιο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά για τη διατροφή σας.
Έχουμε αναφέρει αρκετές φορές πως τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή των Ελλήνων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως όλοι οι διατροφολόγοι τα εντάσσουν στις διατροφές που προτείνουν και συνιστούν να τα συμπεριλάβετε σε τουλάχιστον δυο γεύματα, την εβδομάδα.
Ένας άλλος παράγοντας που αυξάνει τη δημοφιλία των ψαριών και των θαλασσινών είναι πως οι άνθρωποι κατάλαβαν σταδιακά ότι μπορούν να δημιουργήσουν εξαιρετικά νόστιμα πιάτα. Σ’ αυτό συνετέλεσαν τόσο τα εστιατόρια θαλασσινών όσο και οι συνταγές των σεφ που έγιναν πιο εύκολα προσβάσιμες με το διαδίκτυο. Παρόλα αυτά, το ερώτημα που εξακολουθεί ν’ απασχολεί όσους μαγειρεύουν στο σπίτι είναι πώς θα ξεχωρίσουν τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά. Ευτυχώς υπάρχουν χρήσιμα tips των ειδικών για να τα ξεχωρίσετε.
Τα ψάρια θα πρέπει να μυρίζουν θαλασσινό νερό και άλμη κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουν καλή μυρωδιά.
Τα μάτια του φρέσκου ψαριού είναι ελαφρώς εξογκωμένα και λαμπυρίζουν. Αν είναι θαμπά και γκρίζα, σημαίνει πως δεν είναι φρέσκα.
Τα βράγχια του φρέσκου ψαριού είναι κόκκινα ενώ του μπαγιάτικου πιο κίτρινα.
Τα λέπια του φρέσκου ψαριού είναι σταθερά κολλημένα στο σώμα του.
Το ψάρι πρέπει να γλιστράει στα χέρια σας, όταν το ακουμπάτε.
Το φρέσκο ψάρι καθαρίζεται πιο εύκολα και τα εντόσθιά του βγαίνουν ολόκληρα χωρίς να διαλύονται. Αν το ψάρι είναι φρέσκο, στο μαγείρεμα απελευθερώνονται γευστικά ζουμιά.
Tο φρέσκο ψάρι φαίνεται από το πόσο εύκολα βγαίνει η σάρκα από το κόκκαλο το οποίο είναι λευκό κι όχι γκρι ή μαύρο.
Τα όστρακα πρέπει πάντα να είναι ζωντανά, άρα ανοιχτά.
Όταν τα μύδια δεν είναι φρέσκα, μυρίζουν αμμωνία.
Τα κελύφη πρέπει να είναι γυαλιστερά και να έχουν υγρασία.
Στο εσωτερικό των οστράκων πρέπει να υπάρχει αρκετό νερό.
Θα πρέπει να είναι υγρά και γυαλιστερά με μάτια λαμπερά και τα πλοκάμια να αντιστέκονται στο τράβηγμα.
Οι αχινοί κατά την αγορά τους θα πρέπει να είναι ζωντανοί.
Οι φρέσκιες γαρίδες επιτρέπουν στο χέρι μας να γλιστρήσει μέσα τους και το ζεσταίνουν, όταν το βυθίζουμε ανάμεσα τους.
Στους αστακούς και τα καβούρια, τα πόδια τους πρέπει να είναι επίσης κολλημένα στο σώμα, να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια -όταν είναι ζωντανά- ενώ το κεφάλι και ο θώρακας θα πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα χωρίς μαύρες κηλίδες.
Στη Μαύρη Θάλασσα θα βρείτε φρέσκα ψάρια, όστρακα και θαλασσινά.
Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά