6.Μάι.2024
Γαστρονομία

Τα θαλασσινά που ταιριάζουν με ριζότο

Το ριζότο με θαλασσινά είναι αναμφίβολα ένας από τους νοστιμότερους συνδυασμούς. Ποια θαλασσινά είναι όμως εκείνα που ταιριάζουν καλύτερα με το ριζότο;

 

Το ριζότο από μόνο του είναι ένα από τα πιο απαιτητικά πιάτα, εάν όμως είναι επιτυχημένη η παρασκευή, η γεύση του είναι μοναδική. Πρόκειται για ένα πιάτο με άφθονους συνδυασμούς τόσο σε λαχανικά όσο και σε πρωτεΐνη. Η βάση της γεύσης του μπορεί να αλλάξει ανάλογα τα καρυκεύματα και το ζωμό, ενώ το συνοδευτικό του μπορεί να καταφέρει να γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής.

Το παραδοσιακό ιταλικό πιάτο φτιάχνεται κατά κύριο λόγο με ρύζι αρμπόριο, ενώ μία εξίσου καλή επιλογή είναι το καρναρόλι. Από εκεί και πέρα είναι γνωστό πως σερβίρεται αμέσως μετά την παρασκευή του και είναι ένα πιάτο, που σίγουρα δεν τρώγεται κρύο. Απαραίτητα υλικά εκτός του ρυζιού είναι επίσης τα κρεμμύδια, ο ζωμός που θα το συνοδεύει και το τυρί. Το βούτυρο από τη  μεριά του είναι αυτό που καταφέρνει να ομογενοποιεί τα συστατικά, χυλώνοντας το ριζότο.

Από τις πιο κλασικές και αγαπημένες συνταγές ριζότο είναι αυτές με μανιτάρια, τρούφα, κοτόπουλο, μελάνι σουπιάς και παρμεζάνα. Ωστόσο ξεχωριστός και αρμονικός συνδυασμός είναι το ριζότο με τα θαλασσινά.

 

Ιδανικά θαλασσινά για το ριζότο σας

ριζότο - θαλασσινά - mavrithalassa

 

Το ριζότο με θαλασσινά είναι δημοφιλής επιλογή σε εστιατόρια και ειδικότερα όσο ανοίγει ο καιρός. Τα φρέσκα θαλασσινά προσφέρουν αναμφίβολα ένα υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα, με τις επιλογές να ποικίλουν.

 

Γαρίδες

Το ριζότο με γαρίδες είναι ένα πιάτο-σταθερά αξία. Ανεξαρτήτως μεγέθους γαρίδας καταφέρνουν να ισορροπούν την ένταση από τον ζωμό του πιάτου. Ειδικότερα όταν η συνταγή περιέχει και ούζο το αποτέλεσμα γευστικά μας ταξιδεύει σε νησί και καλοκαιρινές διακοπές. Ένα μπαχαρικό μάλιστα που ταιριάζει πολύ στο συγκεκριμένο πιάτο είναι το σαφράν.

Καραβίδες

Οι καραβίδες είναι μία εξίσου καλή επιλογή με τις γαρίδες για το ριζότο σας, με τη γεύση του πιάτου να γίνεται πιο μεστή. Το λεμόνι ταιριάζει αρκετά σε συνταγές με το συγκεκριμένο οστρακόδερμο, ενώ πολλές είναι αυτές με βασικό υλικό την τομάτα. Εκτός των όξινων γεύσεων οι καραβίδες αποκτούν αρκετή ένταση και από τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται.

Μιξ Θαλασσινών

Το γνωστό ριζότο θαλασσινών είναι ένα πιάτο με πολλούς fans σε εστιατόρια και όχι μόνο. Πρόκειται για μία συνταγή, η οποία υπάρχει σε πολλές μορφές σε καλοκαιρινά τραπέζια. Τα θαλασσινά δεν είναι μόνο οστρακοειδή και μαλάκια, καθώς πολλές φορές βρίσκουμε και λευκό ψάρι στο συγκεκριμένο ριζότο. Από εκεί και πέρα, καλαμάρια, σουπιές και χταπόδια, μέχρι μύδια και καβούρια αποτελούν επίσης συστατικό.

 

Τι σερβίρουμε συνήθως με ριζότο θαλασσινών;

ριζότο - θαλασσινά - mavrithalassa

 

Το ριζότο από μόνο του είναι ένα αρκετά χορταστικό πιάτο. Είναι απαραίτητο σε ένα δείπνο το συνοδευτικό που θα επιλέξουμε για το κυρίως πιάτο μας να ταιριάζει με την έντασή του και να μην υπερισχύει. Οι γεύσεις πρέπει να είναι απαλές και ισορροπημένες και για αυτό το λόγο πρέπει να αποφευχθούν  τα πολλά λιπαρά.

Εάν ψάχνετε με τι θα συνοδεύσετε το ριζότο σας ορισμένες επιλογές μπορούν να είναι:

  • Σαλάτα ρόκα-παρμεζάνα
  • Σαλάτα Caprese
  • Ψητά λαχανικά
  • Μανιτάρια σωτέ

 

Εάν αγαπάτε το ριζότο με θαλασσινά, το μενού της Μαύρης Θάλασσας διαθέτει μοναδικές επιλογές που θεωρούνται η επιτομή του seafood gastronomy.

 

Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά