11.Μαρ.2024
Blog

Τα θαλασσινά και η νηστεία της Σαρακοστής 

Σαρακοστή - mavrithalassa

Όλα όσα αξίζει να γνωρίζετε για τη νηστεία της Σαρακοστής και τα αγαπημένα μας θαλασσινά που θα κυριαρχήσουν στη διατροφή μας.

 

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή -που είναι γνωστή σε όλους μας ως Σαρακοστή- περιγράφει τις «Μεγάλες Σαράντα Ημέρες». H περίοδος της νηστείας έχει τόση μεγάλη αξία στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών καθώς τους προετοιμάζει για τη μεγαλύτερη εορτή του Πάσχα.

 

Η περίοδος αυτή έχει τους δικούς της κανόνες σ’ ό,τι αφορά τη διατροφή των πιστών. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, κατά τη διάρκειά της, απαγορεύονται όλες οι ζωικές τροφές με εξαίρεση τα θαλασσινά ενώ κάποιες μέρες επιτρέπεται το ψάρι.

 

Παρακάτω θα δούμε την παράδοση πίσω από τη Σαρακοστή, τα τρόφιμα που επιτρέπονται στη νηστεία και τη διατροφική αξία των θαλασσινών.

 

Λίγα λόγια για τη Σαρακοστή

 

Η Σαρακοστή ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και φτάνει έως την Κυριακή του Πάσχα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η φράση «Λείπει ο Μάρτης απ’ τη Σαρακοστή;» που είναι γνωστή σε όλους μας. Κατά τη διάρκεια αυτών των σαράντα ημερών, οι πιστοί καλούνται να νηστεύουν, να προσεύχονται και να κάνουν καλές πράξεις. Πρόκειται για την αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα, όταν και διαρκούσε έξι εβδομάδες, ενώ αργότερα προστέθηκε και μία έβδομη με αποτέλεσμα να φτάνει τις 48 ημέρες. Αυτή την περίοδο, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, τελείται η Προηγιασμένη Ακολουθία, με τους πιστούς να μπορούν να λάβουν Θεία Κοινωνία, η οποία όμως έχει προαγιασθεί την προηγουμένη Κυριακή, γι’ αυτό και ονομάζεται Προηγιασμένη. Κάθε Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής έχει ξεχωριστή σημασία, με την πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής να λέγεται και Κυριακή της Ορθοδοξίας, τη δεύτερη Κυριακή των νηστειών να είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, την τρίτη Κυριακή των νηστειών είναι η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως κατά την οποία τιμάται ο Σταυρός, την τέταρτη Κυριακή που εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Ιωάννου (συγγραφέα του βιβλίου της «Κλίμακος» που υπήρξε κήρυκας της μετανοίας και της νηστείας) και την πέμπτη Κυριακή που τιμάται η Οσία Μαρία η Αιγύπτια.

 

H νηστεία της Σαρακοστής 

 

mavrithalassa - λαχανικά  

 

Κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής, οι πιστοί δεν καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Αυτή την περίοδο, οι πιστοί επιλέγουν όσπρια, λαδερά, φρούτα και λαχανικά, ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά κ.α. Μία συχνή ερώτηση είναι γιατί τρώμε θαλασσινά αλλά όχι ψάρια. Η απάντηση είναι «γιατί δεν έχουν αίμα». Μην ξεχνάτε πως τα θαλασσινά αποτελούν πηγή πρωτεΐνης σε περίοδο νηστείας με αποτέλεσμα ν’ αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές του σαρακοστιανού τραπεζιού.

 

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της νηστείας

 

 

 

Αξίζει μία σύντομη αναφορά στη διατροφική ανάλυση της νηστείας. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η περίοδος σημαίνει τη μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπών,  τη χαμηλή κακή χοληστερόλη και την αυξημένη καλή χοληστερόλη. Παρόλα αυτά, όταν η νηστεία έχει μεγάλη διάρκεια, υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσετε έλλειψη πρωτεϊνών. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να καταναλώνετε θαλασσινά. Επίσης, όταν η νηστεία παίρνει πολύ χρόνο, είναι πιθανή η ανεπάρκεια σιδήρου και ασβεστίου, των οποίων πηγές είναι το κρέας και τα γαλακτομικά. Για μια ισορροπημένη διατροφή και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, είναι χρήσιμο να καταναλώνετε εναλλακτικές πηγές αυτών των στοιχείων, όπως για την πρωτεΐνη είναι τα θαλασσινά, για τον σίδηρο τα όσπρια και για το ασβέστιο το μπρόκολο και οι ξηροί καρποί.

 

Στη Μαύρη Θάλασσα θα βρείτε υπέροχα πιάτα με θαλασσινά για να μη στερηθείτε τις νόστιμες γεύσεις και τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. 

 

Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά