29.Απρ.2024
Συνταγές

Ψήνονται όλα τα ψάρια στην ψησταριά;

mavrithalassa - ψάρια στην ψησταριά - ψάρια στη σχαρα

Οι επιλογές για όσους λατρεύουν τα ψάρια στην ψησταριά και συμβουλές για το καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Για τους ψαροφαγάδες τα ψητά ψάρια αποτελούν αγαπημένο έδεσμα. Το ίδιο συμβαίνει και για τα άτομα, που προσπαθούν να προσέξουν τη διατροφή τους. Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί διαιτολόγοι το συστήνουν ως μία από τις κορυφαίες τροφές για απώλεια κιλών και μείωση του λίπους.

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για έναν απολαυστικό τρόπο μαγειρέματος, με το ψάρι να αποκτά μοναδική, πλούσια και ζουμερή γεύση. Η υφή του δε, γίνεται υπέροχη μετά από ψήσιμο στη σχάρα και τη φωτιά. Μπορεί το τηγάνι να προσφέρει άφθονη νοστιμιά στα ψάρια και ο φούρνος να μας χαρίζει ευελιξία λόγω της ποικιλίας συνταγών, όμως τα ψάρια στην ψησταριά έχουν τη δική τους χάρη.

 

Ποια ψάρια δεν ψήνονται

 

mavrithalassa - ψάρια στην ψησταριά - griil

 

Από τις πιο συχνές και δημοφιλείς επιλογές για ψητό ψάρι είναι τα εξής: συναγρίδες, φαγκριά, ροφοί, λυθρίνια, σαργοί, μουρμούρες, μελανούρια, τσιπούρες, λαυράκια, γλώσσες, μπαρμπούνια και κουτσουμούρες. Ιδιαίτερη προσοχή από αυτά στο ψήσιμο χρειάζονται ψάρια με λιγότερο λίπος (π.χ. φαγκριά και τα λυθρίνια).

Δεν είναι τυχαίο πως τα ψάρια που προτείνονται για ψήσιμο, είναι πλούσια σε σάρκα. Συνήθως προτιμώνται ψάρια μέτριων και μεγάλων διαστάσεων με ορισμένες εξαιρέσεις. Από την άλλη, το ψήσιμο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μη στεγνώσει το ψάρι ή κολλήσει στην επιφάνεια ψησίματος.

Όλα τα παραπάνω είναι από τις συχνότερες επιλογές για ψητά ψάρια σε εστιατόρια ακόμα και στο σπίτι μας. Αντίθετα, ψάρια πολύ μικρότερα είναι σίγουρα προτιμότερα και νοστιμότερα όταν τηγανίζονται, ενώ τα λευκά ψάρια σαν τον μπακαλιάρο, λόγω της σύνθεσης της σάρκας τους είναι πιθανό να θρυμματιστούν σε ψήσιμο στην σχάρα.

Παρόλα αυτά όλες οι ποικιλίες θαλασσινών από οστρακοειδή μέχρι ντελικάτα φιλέτα μπορούν να ψηθούν με επιτυχία.

Συμβουλές για ψάρια στην ψησταριά

 

mavrithalassa - ψάρια στην ψησταριά - ψήσιμο θαλασσινά

Υπάρχουν πολλοί οδηγοί ψησίματος σε όλο το διαδίκτυο, ωστόσο ορισμένα tips είναι γνωστά ακόμη και για τους πιο ερασιτέχνες ψήστες. Το άλφα και το ωμέγα είναι η επιλογή του σωστού ψαριού. Στη συνέχεια για το κατάλληλο χρόνο ψησίματος, τα πάντα εξαρτώνται από τη διάσταση του ψαριού και το βάρος του.

Η φωτιά πρέπει να είναι αρκετά έντονη πριν το ψήσιμο, ενώ η επιφάνεια πρέπει να κάψει καλά πριν τοποθετήσουμε το ψάρι μας. Εάν είστε φαν του μαριναρίσματος δεν χρειάζεται να λαδώσετε την επιφάνεια, που θα ψήσετε. Ιδανικό είναι να αλατίσετε το ψάρι λίγο πριν το βάλετε στη σχάρα και όχι πολύ νωρίτερα, εντός και εκτός του ψαριού.

Γενικά είναι απαραίτητο να δίνουμε προσοχή στο ψάρι κατά το ψήσιμο. Τα λεπτότερα φιλέτα είναι καλύτερα να ψήνονται στη σχάρα όταν είναι κρύα, τα παχύτερα φιλέτα θα πρέπει να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν το μαγείρεμα.

Για αρχάριους ψήστες, καλό είναι αν προτιμήσουν ψάρια όπως το λαβράκι ή ο ξιφίας, τα οποία είναι πιο ανεκτικά στη φωτιά. Μην ξεχάσετε ό,τι ψάρι κι αν επιλέξετε να το συνοδεύσετε κατά βάση και με το αντίστοιχο κρασί ή τη μπύρα σας.

 

Πολλές επιλογές σε ψάρια στη σχάρα και όχι μόνο πρόκειται να βρείτε στο μενού του εστιατορίου Μαύρη Θάλασσα. Δοκιμάστε από κουτσομούρες και μπαρμπούνια στη σχάρα, μέχρι συναγρίδες και φαγκρί, όλα ολόφρεσκα ψάρια και πρώτες ύλες από Έλληνες παραγωγούς και προμηθευτές.

 

Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά