Ποια είναι τα δημοφιλέστερα οστρακοειδή και πως να τα ξεχωρίσετε μεταξύ τους.
Οι Έλληνες αγαπάμε τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή ενώ κατέχουν εξέχουσα θέση και στη Μεσογειακή διατροφή καθώς έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Ωστόσο, είναι συχνό φαινόμενο οι περισσότεροι να μην ξέρουν και να μην μπορούν να ξεχωρίσουν τα διαφορετικά είδη των θαλασσινών και των οστρακοειδών. Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και θα μάθετε να ξεχωρίζετε τα διάφορα οστρακοειδή μεταξύ τους.
Έχουμε αναλύσει σε προηγούμενα άρθρα τα οφέλη που έχουν τα ψάρια και τα θαλασσινά. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τα θρεπτικά στοιχεία και τις ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία των οστρακοειδών. Τα οστρακοειδή είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και σύμφωνα με έρευνες προστατεύουν από κάποιους τύπους καρκίνου. Τα ωμέγα-3 λιπαρά επιδρούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας τη χοληστερόλη και θωρακίζοντας τον άνθρωπο από τη στεφανιαία νόσο. Άλλες έρευνες αποδεικνύουν ότι τα οστρακοειδή αυξάνουν την πνευματική διαύγεια και είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και ιώδιο. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει επίσης πως τα οστρακοειδή μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της ψωρίασης, των αλλεργιών αλλά και του άσθματος. Τέλος, γνωστή είναι και η αφροδισιακή δράση τους.
Τα μύδια περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σελήνιο, μαγγάνιο, σίδηρο και βιταμίνες. Τα μύδια έχουν μέγεθος 5 εκ. και το χρώμα τους είναι κυανό και μαύρο ενώ στερούνται ακτινωτών ραβδώσεων.
Τα κυδώνια είναι μετά τα μύδια, τα συνηθέστερα όστρακα που θα βρούμε στις ελληνικές θάλασσες. Το μέγεθός τους φθάνει τα 3,5 εκατοστά και το χρώμα τους είναι σταχτί με μελανές ή πράσινες αποχρώσεις. Τα κυδώνια είναι συμμετρικά, σε σχήμα καρδιάς και τα περισσότερα έχουν ραβδώσεις.
Οι γυαλιστερές μοιάζουν με τα κυδώνια αλλά έχουν ροζ – σομόν χρώμα και είναι πηγή ζωικής πρωτεΐνης και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο και σε ω3 λιπαρά οξέα.
Τα χτένια έχουν σχήμα βεντάλιας, η διάμετρός τους είναι 12 εκατοστά και στις άκρες του υπάρχουν κεραίες. Τα χτένια διατροφικά είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνη, σελήνιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, βιταμίνη Β12 και σίδηρο.
Ο αχινός χαρακτηρίζεται ως το ελληνικό χαβιάρι και έχει πενταμερή συμμετρία, σαν κλειστή κάψα που περιβάλλεται από αγκάθια. Ο αχινός τρώγεται ωμός με λίγες σταγόνες λεμόνι που αναδεικνύουν τη θαλασσινή νοστιμιά και τη φρεσκάδα του.
Τα στρείδια είναι ένα εξαιρετικό ορεκτικό με εύγεστη και απαλή σάρκα που τα καθιστά ένα πολύ δημοφιλές, πολυτελές πιάτο. Το όστρακο του στρειδιού που φτάνει τα 10 εκ. είναι στρογγυλό ή ωοειδές και θα το ξεχωρίσετε από την γκρίζα επιφάνειά με τους αύλακες.
και άλλα υπέροχα πιάτα με φρέσκα οστρακοειδή εξαιρετικής ποιότητας σε υπέροχες συνταγές.
Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά