Τι σημαίνει το ψάρι για το ελληνικό καλοκαίρι και τα σημάδια που προδίδουν ότι δεν είναι πραγματικά φρέσκο, στο εστιατόριο.
Το καλοκαίρι είναι η εποχή που οι αισθήσεις μας ξυπνούν και η επιθυμία μας για νέες γεύσεις αναζωογονείται. Και ποιος δεν έχει ονειρευτεί να καθίσει σε ένα όμορφο εστιατόριο και να απολαύσει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Η χώρα μας άλλωστε είναι ένας τόπος που προσφέρει πληθώρα θαλασσινών και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα νόστιμα πιάτα, με βασικό συστατικό το ψάρι. Η διατροφική αξία των ψαριών είναι βέβαια αδιαμφισβήτητη. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, Ω3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες, με αποτέλεσμα να αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για ένα υγιεινό γεύμα. Επιπλέον, στην Ελλάδα μαγειρεύονται με ποικίλους τρόπους και μας προσφέρουν μια πανδαισία γεύσεων που αξίζει να δοκιμάσουμε.
Το καλοκαίρι επιλέγουμε να καταναλώνουμε ψάρια για διάφορους λόγους. Ο κυριότερος είναι ότι αυτήν την εποχή του χρόνου, η ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται είναι σαφώς ανώτερη και η γεύση τους είναι πιο έντονη. Τρώγοντας ψάρια είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις και να ανακαλύψουμε παραδοσιακά φαγητά από την ελληνική κουζίνα. Το μενού ενός καλού εστιατορίου με θαλασσινά άλλωστε είναι γεμάτο εκπλήξεις. Η ποιότητα όμως των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται είναι υψίστης σημασίας. Ένα εστιατόριο που χρησιμοποιεί φρέσκα υλικά δείχνει σεβασμό προς τους πελάτες και προσοχή στη λεπτομέρεια. Η χρήση φρέσκων ψαριών κάνει το φαγητό πιο νόστιμο, ασφαλές, θρεπτικό και ελκυστικό στο μάτι. Πώς μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι το εστιατόριο που επιλέγουμε προμηθεύεται και σερβίρει μόνο φρέσκα ψάρια;
Το πιο βασικό μυστικό που σας οδηγεί στην ανακάλυψη της φρεσκάδας του ψαριού είναι ο τρόπος μαγειρέματος. Αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το γεύμα που θα παραγγείλετε σε ένα εστιατόριο θαλασσινών είναι φρέσκο, θα πρέπει να το δοκιμάσετε ψητό. Είτε θέλετε να φάτε κάποιο θαλασσινό, όπως γαρίδα, καλαμάρι, χταπόδι, είτε κάποιο ψάρι, πρέπει να το παραγγείλετε ψητό. Στο ψητό ψάρι δεν μπορεί να κρυφτεί η ποιότητά του. Επιπλέον, πριν παραγγείλετε, σε πολλά εστιατόρια σας δίνουν την ευκαιρία να παρατηρήσετε τα ψάρια στη βιτρίνα και να διαλέξετε εκείνο που προτιμάτε. Σημαντικό είναι το ψάρι που θα διαλέξετε να έχει γυαλάδα στα μάτια του. Επίσης το χρώμα των βραγχίων πρέπει να είναι ροζ ή σκούρο κόκκινο.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του φρέσκου ψαριού είναι η μυρωδιά. Αν το ψάρι που θα επιλέξετε δεν έχει έντονη οσμή, τότε αυτό υποδηλώνει ότι δεν έχει μείνει για πολύ καιρό στο ψυγείο. Αντιθέτως, η έντονη μυρωδιά ψαριού πρέπει να σας αποθαρρύνει. Ενώ όταν παραγγείλετε το ψάρι σας και το έχετε στο πιάτο, εκείνο το σημάδι που θα σας αποκαλύψει αν το ψάρι είναι φρέσκο, είναι να μπορεί εύκολα να διαχωριστεί η σάρκα από το κόκαλο. Στη συνέχεια εκείνο που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν αυτό που τρώτε είναι καλής ποιότητας, είναι το κόκαλο που πρέπει να είναι λευκό. Τέλος, αν το ψάρι είναι φρέσκο, το σώμα του είναι άκαμπτο και σκληρό. Ένα καλό βήμα για να δείτε αν είναι φρέσκο, είναι να το πιέσετε με το δάχτυλο σας στο σώμα του. Αν δε μείνει βαθούλωμα και επανέλθει γρήγορα, τότε το ψάρι είναι ολόφρεσκο.
Η ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται σε ένα εστιατόριο είναι σημαντική για την υγεία των πελατών. Ένα εστιατόριο που επενδύει στις καλές πρώτες ύλες είναι η Μαύρη Θάλασσα. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε ξέγνοιαστα, τα οφέλη των φρέσκων ψαριών και να συλλέξετε μοναδικές γευστικές εμπειρίες.
Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά