3.Ιούν.2024
Συνταγές

Πώς θα φτιάξετε την καλύτερη σκορδαλιά

mavrithalassa - σκορδαλιά - σκόρδα

 

Μάθετε τα μυστικά για την πιο νόστιμη και κρεμώδη σκορδαλιά που θα σας μείνει αξέχαστη.

 

Η σκορδαλιά είναι ένα αγαπημένο πιάτο που βρίσκεται στα τραπέζια μας κυρίως από την άνοιξη και μετά. Παραδοσιακά η μέρα κατά την οποία είθισται όλη η Ελλάδα να καταναλώνει σκορδαλιά είναι η 25η Μαρτίου. Εκείνη τη μέρα μπορούμε να κάνουμε μια παύση από τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και να καταναλώσουμε μπακαλιάρο και σκορδαλιά, λόγω του ότι είναι μια χαρμόσυνη εορτή αφιερωμένη στην Παναγία και το ελληνικό έθνος. Η επιλογή του μπακαλιάρου έγινε γιατί οι πρόγονοί μας, δεδομένου ότι ζούσαν κοντά στη θάλασσα και είχαν άμεση πρόσβαση, συνήθιζαν να καταναλώνουν ψάρια. Ενώ η σκορδαλιά επιλέχθηκε επειδή ταίριαζε γευστικά με τον τηγανητό μπακαλιάρο με κουρκούτι.

Είναι μια ελληνική παραδοσιακή συνταγή, με υλικά που μπορούν να βρεθούν εύκολα σε κάθε σπίτι, δεδομένου ότι είναι οικονομικά. Η σκορδαλιά είναι ένα γεύμα που αποτελείται από πολτοποιημένο σκόρδο με κάποια βάση ψωμιού ή πατάτας, ξύδι, λεμόνι και λάδι. Μια άλλη μέρα που επιλέγουμε τη σκορδαλιά είναι η Κυριακή των Βαΐων, μολονότι βρίσκεται σε κάθε ελληνικό εστιατόριο. Είναι ένα συνοδευτικό που το συναντάμε στην Ελλάδα από την αρχαιότητα ακόμα. Ενώ σήμερα τη συναντάμε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, σε ποικίλες παραλλαγές. Σερβίρεται κυρίως με τηγανητά πιάτα και έχει μια μοναδική γεύση που μας θυμίζει τα φαγητά της μαμάς και της γιαγιάς. Δυστυχώς όμως για όσους την αγαπούν, η σκορδαλιά αποτελεί μια θερμιδική βόμβα. Συγκεκριμένα μία κουταλιά της σούπας ισοδυναμεί με περίπου 95 θερμίδες.

 

Ο οδηγός για την τέλεια σκορδαλιά

 

mavrithalassa - σκορδαλιά - σος σκόρδου

 

Χρειάζεται να ξεπλύνετε καλά και να ξεφλουδίσετε 4-5 πατάτες. Στη συνέχεια τις κόβετε σε κομμάτια, ώστε να μειώσετε τον χρόνο βρασμού, και τις βάζετε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για περίπου 15-20 λεπτά. Το βασικό tip για μια νόστιμη και πετυχημένη σκορδαλιά είναι ότι αφού βράσουν οι πατάτες, δεν περιμένουμε μέχρι να κρυώσουν. Τις αλέθετε είτε με πιρούνι, είτε με κάποιο μαγειρικό σκεύος, όσο ακόμα είναι ζεστές, για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην υφή. Παράλληλα έχετε πολτοποιήσει και το σκόρδο στο μπλέντερ. Μια ακόμα συμβουλή αν θέλετε να γευτείτε μια ελαφριά σκορδαλιά είναι να κόψετε τις σκελίδες σκόρδου στη μέση και να αφαιρέσετε τις φύτρες από την «καρδιά» της κάθε σκελίδας. Αφού αλέσετε τις πατάτες, βάζετε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, προσθέτετε και το σκόρδο μέσα, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου ενάμιση κουταλάκι του γλυκού, αλλά φυσικά αυτό αλλάζει με τις προτιμήσεις σας. Προσθέτετε στη συνέχεια λίγο ξύδι, περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού και αρκετό ελαιόλαδο.

Το μυστικό για να πετύχετε μια βελούδινη και αφράτη υφή είναι να προσθέτετε σταδιακά και αργά το λάδι όσο ανακατεύετε παράλληλα. Το λάδι δίνει υπέροχη γεύση και υφή στη σκορδαλιά μας, οπότε μην το λυπηθείτε. Περίπου 250ml ελαιόλαδο είναι μια καλή ποσότητα. Ανακατεύετε πολύ καλά αλλά όχι σε υψηλή ένταση, ώστε να μην αποκτήσει πολύ μαστιχωτή υφή. Αν προτιμάτε η σκορδαλιά σας να έχει και κομματάκια μέσα φροντίστε να μην τις πολτοποιήσετε τελείως. Ακολούθως βάζετε αλάτι και πιπέρι και το πιάτο σας είναι έτοιμο. Μπορείτε για γαρνίρισμα να βάλετε στο πιάτο σας και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό. Να έχετε υπόψη σας ότι όσο περνάει η ώρα, από τη στιγμή που έχετε ολοκληρώσει την παρασκευή της σκορδαλιάς, η μυρωδιά του σκόρδου γίνεται πιο έντονη και η σκορδαλιά σφίγγει περισσότερο.

 

Γίνεται να φάτε σκόρδο και να μη μυρίζει το στόμα σας άσχημα;

 

 

Μπορεί να βρίσκεστε σε ένα τραπέζι, στη Μαύρη Θάλασσα, με φίλους, να έχετε φάει ψάρια και θαλασσινά συνοδευμένα με την αγαπημένη σας σκορδαλιά και να μην θέλετε να μυρίζει άσχημα μετά το στόμα σας. Είναι απολύτως φυσιολογικό, ειδικά αν πρόκειται να έρθετε σε επαφή με κόσμο μετά το γεύμα και υπάρχουν τρόποι να το καταφέρετε. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, που φυσικά δεν εξαλείφει το πρόβλημα αλλά βελτιώνει τη φρεσκάδα της αναπνοής, είναι να βουρτσίσετε πολύ καλά τα δόντια σας και στη συνέχεια να μασήσετε φύλλα δυόσμου. Εκείνο που πρέπει να γνωρίζετε σε κάθε περίπτωση είναι ότι για να χωνέψει ο οργανισμός μας το σκόρδο, χρειάζεται 1-2 μέρες.

 

Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά