22.Ιούν.2023
Γαστρονομία

Με τι κρασί συνοδεύεται το ψάρι; 9+1 ετικέτες για το απόλυτο pairing

Με τι κρασί συνοδεύεται το ψάρι;

Οι λάτρεις της γαστρονομίας γνωρίζουν πως το σωστό κρασί μπορεί να αναβαθμίσει οποιοδήποτε γεύμα.

Ειδικά όσον αφορά τα θαλασσινά και τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών, οι επιλογές είναι τόσες πολλές και σίγουρα δεν υπάρχει μόνο μία απάντηση στην ερώτηση «τι κρασί ταιριάζει με ψάρι».

Πώς, λοιπόν, θα επιλέξετε με τι κρασί να συνοδεύσετε το ψάρι σας και ποιες ετικέτες θα απογειώσουν τις γεύσεις και τα αρώματα κάθε πιάτου;

Ετοιμαστείτε για μια βουτιά στα βαθιά του wine pairing!

Κατανοώντας τα βασικά γύρω από το τι κρασί ταιριάζει με ψάρι

 

Στην ερώτηση «τι κρασί πάει με ψάρι» πολλοί θα σπεύσουν να απαντήσουν «το λευκό».

Αν και θεωρητικά σωστή, η απάντηση αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη.

Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι ελαφρώς πιο πολύπλοκα και είναι δύσκολο να απαντήσουμε μονολεκτικά.

Πιο συγκεκριμένα, χαρακτηριστικά όπως η υφή, η γεύση, ακόμα και η μέθοδος μαγειρέματος του ψαριού επηρεάζουν με ποιο κρασί θα συνδυαστεί καλύτερα.

Επιπλέον, όταν επιλέγετε κρασί για ψάρι, πρέπει να λάβετε υπόψη όχι μόνο το είδος του ψαριού αλλά και τη σάλτσα ή τα μυρωδικά που χρησιμοποιούνται. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, η σάλτσα που συνοδεύει το ψάρι μας μπορεί να έχει και μεγαλύτερη σημασία από το ίδιο το ψάρι.

Για παράδειγμα, εάν το ψάρι σερβίρεται με κρεμώδη σάλτσα, ένα λευκό κρασί με γεμάτο σώμα όπως το Chardonnay θα ταίριαζε ιδανικά.

Ομοίως, όταν έχουμε σάλτσες γλυκές ή γλυκόξινες, όπως με ανανά ή Teriyaki, θα πρέπει να αναζητήσουμε κρασί με λίγο μεγαλύτερη γλυκύτητα.

Τέλος, τα Merlot θεωρούνται τα καλύτερα κόκκινα κρασιά για ψάρι, καθώς έρχονται να απογειώσουν πιάτα με σκούρες σάλτσες, όπως ο κοκκινιστός ροφός.

Η θερμοκρασία και η μέθοδος σερβιρίσματος μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις επιλογές σας.

Ένα ψάρι που σερβίρεται κρύο, όπως στο καρπάτσιο, χρειάζεται ένα ελαφρύ και τραγανό λευκό κρασί για να αναδειχθεί, σε αντίθεση με τα ζεστά πιάτα που συνδυάζονται αρμονικά με πιο γεμάτο σώμα.

τι κρασί πάει με ψάρι;

 

Με τι κρασί συνοδεύεται το ψάρι ανάλογα με το είδος του;

 

Όπως όλα τα κρασιά δεν είναι ίδια μεταξύ τους, έτσι και τα ψάρια.

Ποιο είναι λοιπόν το ιδανικό κρασί για ψάρι, ανάλογα με το είδος και τον τρόπο ψησίματός του;

  • Λευκά ψάρια: Τα λευκά ψάρια όπως ο μπακαλιάρος και το λαβράκι έχουν πιο λεπτή γεύση και υφή, καθιστώντας τα το τέλειο ταίρι για ένα ελαφρύ και τραγανό λευκό κρασί, όπως ένα Sauvignon Blanc ή Pinot Grigio.
  • Λιπαρά ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος έχουν πιο έντονη γεύση και λιπαρή υφή, η οποία συνδυάζεται εξαιρετικά με λευκά κρασιά με πιο γεμάτο σώμα, όπως τα Chardonnay ή τα Pinot Noir.
  • Οστρακόδερμα: Τα οστρακόδερμα της ελληνικής θάλασσας, όπως ο αστακός, οι γαρίδες και οι καραβίδες συνδυάζονται παραδοσιακά με λευκά και αφρώδη κρασιά, ενώ αν μιλάμε για γαρίδες ψητές, ένα ανάλαφρο ροζέ ταιριάζει πολύ.
  • Όστρακα: Τα όστρακα όπως οι γυαλιστερές, τα κυδώνια και τα στρείδια με την αλμυρή τους γεύση απαιτούν κρασιά τραγανά, ξηρά, με ορυκτότητα, όπως το Chablis και το Muscadet.

 

Ποιο είναι το ιδανικό κρασί για ψάρι; Ετικέτες για εξαιρετικό fish-wine pairing

 

Viognier – Κτήμα Γεροβασιλείου, για ψητό φαγκρί στη σχάρα 

Cabernet Franc/MerlotLa Tour Melas, για κοκκινιστό ροφό με μανιτάρια

Τα ψάρια που είναι πιο χοντρά και «αυστηρά», όπως η πέστροφα, το λαβράκι, η τσιπούρα και το φαγκρί, ταιριάζουν με αρωματικά λευκά κρασιά με μεστό σώμα. Όταν, μάλιστα, περνάνε και από τη σχάρα και αποκτούν μια καπνιστή και πιο γήινη γεύση, ταιριάζουν καλύτερα με βαρελάτες ετικέτες, με έντονη οξύτητα.

Ζυμωμένο σε δρύινα βαρέλια μαζί με τις οινολάσπες του, το Viognier του Κτήματος Γεροβασιλείου φημίζεται για τον λιπαρό και ντελικάτο χαρακτήρα του. Πλούσιο και βουτυράτο, δικαιολογεί απόλυτα τα βραβεία του.

Για όσους αναζητούν κόκκινα κρασιά για ψάρι κοκκινιστό, το Κτήμα La Tour Melas αποτελεί ιδανική πρόταση, με εκλεπτυσμένες τανίνες και βελούδινο σώμα σε ένα μείγμα 60% Cabernet Franc και 40% Merlot που συναρπάζει τον ουρανίσκο.

 

κόκκινα κρασιά για ψάρι

 

Τι κρασί ταιριάζει με αστακομακαρονάδα;

 

Όβηλος (Ασύρτικο και Semillon) – Κτήμα Βιβλία Χώρα

Με γεύση πλούσια και πολύπλοκη, δροσιστική οξύτητα, νεύρο και φρεσκάδα, αλλά και με έναν αρωματικό χαρακτήρα έντονο, γεμάτο αρώματα βερίκοκου, μελιού, τροπικών φρούτων και εσπεριδοειδών, ο συγκεκριμένος συνδυασμός Ασύρτικου και Semillon μας προσφέρει το ιδανικό κρασί για αστακομακαρονάδα.

 

Τι κρασί ταιριάζει με γαριδομακαρονάδα;

 

Cuvee Monsignori (Ασύρτικο) – Κτήμα Αργυρού

Κορυφαίο Ασύρτικο, προερχόμενο από τον αρχαιότερο αμπελώνα της Σαντορίνης, αυτόν της Επισκοπής. Το Cuvee Monsignori του Κτήματος Αργυρού αποτελεί κομμάτι οινικής ιστορίας, γεμάτο κοφτερή οξύτητα, έντονα ορυκτά στοιχεία και αρώματα εσπεριδοειδών με έμφαση στο λεμόνι, το γκρέιπφρουτ και τις φλούδες πορτοκαλιού. Ιδανικό λευκό κρασί για ψάρι και λεμονάτες σάλτσες!

Η Μαύρη Θάλασσα προτείνει: Συνδυάστε το Cuvee Monsignori με τη γαριδομακαρονάδα με καλαμάρι και λευκή σάλτσα (με ελαιόλαδο & λεμόνι) του εστιατορίου μας για ένα αποτέλεσμα ασύγκριτου χαρακτήρα.

 

τι κρασί ταιριάζει με θαλασσινά

 

Ποιο είναι το καλύτερο κρασί για σεβίτσε, ταρτάρ και καρπάτσιο;

 

Sauvignon Blanc – Κτήμα Άλφα

Sauvignon Blanc – Villa Maria, Wairau Valley

Τρεις ιδιαίτερες παρασκευές για ψάρι με κοινό χαρακτηριστικό την έλλειψη θερμικής επεξεργασίας κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος στα εστιατόρια θαλασσινών.

Για πολλούς, το καλύτερο κρασί για ψάρι που δεν έχει μαγειρευτεί παραμένει το Sauvignon Blanc.

Το Κτήμα Άλφα μας έχει δώσει ένα από τα best sellers της κατηγορίας, με αισθησιακά αρώματα, τέλεια οξύτητα και έντονη μύτη.

Η Μαύρη Θάλασσα προτείνει: Κρασί κρυστάλλινο, ηδύ και λιπαρό, το Sauvignon Blanc του Κτήματος Άλφα συνοδεύει εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία θαλασσινών, ωμά ή αχνιστά οστρακοειδή, όπως το ταρτάρ γαρίδας του εστιατορίου μας.

Το Sauvignon Blanc της Villa Maria και συγκεκριμένα από την κοιλάδα Wairau της Νέας Ζηλανδίας, είναι ένα κρασί βιολογικής καλλιέργειας, με γενναιόδωρη παλέτα γεύσης και ισχυρά αρώματα φραγκοστάφυλου, ξύλου και γκρέιπφρουτ, καθώς και με μακρά μεταλλική επίγευση.

Η Μαύρη Θάλασσα προτείνει: Εξαιρετικό λευκό κρασί για ψάρι, μπορεί να συνοδεύσει πιάτα όπως το καρπάτσιο μπαρμπούνι με λευκό ταραμά, σπεσιαλιτέ της Μαύρης Θάλασσας.

 

Τι κρασί ταιριάζει με ψαρόσουπα;

 

Viognier Eclectique – Κτήμα Σκούρας

Πληθωρικό κρασί με αρώματα ώριμου ροδάκινου, ανθών πορτοκαλιού και φλούδας εσπεριδοειδών που συνδυάζει βουτυράτη υφή και πικάντικο βαρέλι, με μια επίγευση που πιστεύεις ότι θα διαρκέσει για πάντα – αυτό είναι το εκλεκτό (όνομα και πράγμα!) Viognier του Κτήματος Σκούρα και ταιριάζει εξαιρετικά με ψαρόσουπα.

 

λευκό κρασί για ψάρι

 

Τι κρασί ταιριάζει με θαλασσινά;

 

Σαμπάνια Louis Roederer για γυαλιστερές, κυδώνια, στρείδια

Alma – Κτήμα Παυλίδης (ροζέ) για γαρίδες ψητές

Ο οίκος Roederer έχει δημιουργήσει σαμπάνιες που αποτελούν σήμερα κορυφαία status symbols της παγκόσμιας αγοράς, με φοβερή ισορροπία, διάρκεια και πολυπλοκότητα. Δοκιμάστε τες και δεν θα χάσετε.

Το ροζέ Alma του Κτήματος Παυλίδη παντρεύει Syrah και Αγιωργίτικο, δημιουργώντας ένα κρασί που σφύζει από ζωντάνια και φρέσκο φρούτο. Η παιχνιδιάρικη οξύτητα και ο γεμάτος του όγκος κάνουν το Alma εξαιρετική επιλογή για γαρίδες ψητές.

 

Honorable Mention: Chateau de Pampelonne, Legende Rose

Κανένα γεύμα δεν θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς την ιδανική σαλάτα για να το πλαισιώνει. Και τι καλύτερο από μία Caprese με ντοματίνια και σπιτική σάλτσα βασιλικού!

Κρασί με αιθέρια υφή, λαμπερό, πολύπλοκο και γεμάτο αρώματα εξωτικών φρούτων με θαλασσινές νότες, το Chateau de Pampelonne, Legende Rose είναι ένα κρασί που αξίζει να δοκιμάσετε.

 

κρασιά που ταιριάζουν με ψάρι

 

Τελικά, με τι κρασί να συνοδεύσω το ψάρι μου;

 

Ο συνδυασμός κρασιού με ψάρι μπορεί να αποτελεί πρόκληση, αλλά ακολουθώντας τις συμβουλές των έμπειρων wine experts της Μαύρης Θάλασσας θα είστε σε θέση να κάνετε την ιδανική επιλογή.

Για εσάς που ψάχνετε το τέλειο κρασί για ψάρι, μην ξεχνάτε να λαμβάνετε υπόψη σας όλα τα χαρακτηριστικά του μενού και όχι μόνο το είδος του ψαριού που επιλέγετε.

Τέλος, μη φοβηθείτε να πειραματιστείτε – άλλωστε, το τι κρασί πάει με ψάρι μπορεί να είναι μια βαθιά προσωπική και υποκειμενική άποψη!

Ανακαλύψτε τα εκλεκτά τοπικά και διεθνή κρασιά της Μαύρης Θάλασσας