4.Μαρ.2024
Νέα

Καθαρά Δευτέρα: Τα έθιμα και τα πιάτα της ημέρας

mavri thalassa-Καθαρά-Δευτέρα- χαρταετός

Οι παραδόσεις και οι γεύσεις που συνοδεύουν την Καθαρά Δευτέρα.  

Καθώς η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσουμε για την αγαπημένη αργία που εκτός από ένα τριήμερο, μας χαρίζει και όμορφες στιγμές με αγαπημένα μας πρόσωπα.

Παρακάτω θα δούμε τα αγαπημένα έθιμα της ημέρα και τις γεύσεις με τις οποίες την έχουμε συνδυάσει.

Λίγα λόγια για την Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μία κινητή εορτή , η ημερομηνία της οποίας εξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα καθώς «πέφτει» 48 μέρες πριν από αυτό. Η ίδια ημέρα σηματοδοτεί και την έναρξη της Σαρακοστής για την Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και το τέλος των Αποκριών. Πως πήρε η Καθαρά Δευτέρα το όνομα της; Για τους Χριστιανούς, πρόκειται για μία μέρα νηστείας όπου στόχος είναι η κάθαρση του πνεύματος και του σώματος τους.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να διευκρινίσουμε πως η Καθαρά Δευτέρα δεν είναι επίσημη αργία για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για μία μη επίσημη αργία κατά την οποία ο εργαζόμενος ενδέχεται να πρέπει να εργαστεί. Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένη επιλέγουν να τη γιορτάσουν πετώντας χαρταετό ή οργανώνοντας ένα πικνίκ την προηγούμενη ημέρα.

Η Καθαρά Δευτέρα και τα έθιμα της

 

Η λαγάνα είναι μάλλον το πιο διαδεδομένο έθιμο της ημέρα που μας καλεί να φάμε αυτό το άζυμο ψωμί. Άλλα πιάτα που τρώγονται παραδοσιακά είναι ο ταραμάς, ο χαλβάς, οι ελιές και φυσικά τα θαλασσινά. Ένα άλλο έθιμο της ημέρας είναι το πέταγμα του χαρταετού που έφτασε στην Ελλάδα από την Ασία.

Ωστόσο κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τα δικά της έθιμα για την Καθαρά Δευτέρα. Στον Πόρο καθαρίζουν τα σκεύη από τα λίπη των Αποκριών. Στην Κέρκυρα, οι ιερείς στήνουν χορό. Στους Ολύμπους ο Αγάς ως δικαστής καταδικάζει τους θεατές ενώ στην Αλεξανδρούπολη ένας κάτοικος μεταμφιέζεται σε Μπέη. Στην Κάρπαθο στήνεται ένα λαϊκό δικαστήριο και στη Βόνιτσα ένας ψεύτικος ψαράς γυρνά το χωριό και καίγεται σε μια φλεγόμενη βάρκα. Ο Βλάχικος γάμος είναι παράδοση στη Θήβα και το αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι. Στη Μεθώνη Μεσσηνίας γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος και στη Νέδουσα οι αγρότες διοργανώνουν το δικό τους καρναβάλι.

Τα αγαπημένα πιάτα της Καθαρές Δευτέρας

 

 

Η λαγάνα είναι ένας άζυμος άρτος που θεωρείται η ελληνική τσιαπάτα και παρασκευάζεται χωρίς προζύμι αυτή την ημέρα με το όνομα της να προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «λάγανον».

 

Η ταραμοσαλάτα φτιάχνεται με αυγά ψαριών. Ο λευκός ταραμάς είναι «καθαρός», δηλαδή περιέχει 100% αυγά ψαριών και φτιάχνει τη νοστιμότερη ταραμοσαλάτα.

 

Η σκορδαλιά μπορεί να παρασκευαστεί με ψωμί ή με πατάτα και συνοδεύει υπέροχα τα θαλασσινά.

 

Οι επιτραπέζιες ελιές (θρούμπες, τσακιστές, καλαμών, δαμασκηνοελιές, γεμιστές κ.α.) δεν λείπουν από το σαρακοστιανό τραπέζι.

 

Τα καλαμαράκια,  οι σουπιές, το χταπόδι, οι γαρίδες, οι καραβίδες και τα μύδια επιτρέπονται τη Σαρακοστή. Μπορούμε να τα απολαύσουμε ψητά, τηγανητά, βραστά με σάλτσα ή χωρίς. Το χταπόδι σερβίρεται βρασμένο με κόκκινη σάλτσα και κοφτό μακαρονάκι ή ξιδάτο ή ψητό στα κάρβουνα. Όσο για τις γαρίδες, οι μεγάλες είναι πιο νόστιμες στη σχάρα και οι μικρότερες σαγανάκι ή βρασμένες με λαδολέμονο. Επίσης, τα μύδια τρώγονται αχνιστά, σε μυδοπίλαφο, σε μακαρονάδα, ριζότο και φυσικά σαγανάκι.

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί τυλίγονται με αμπελόφυλλα ενώ «γιαλαντζί» σημαίνει κάτι που είναι ψεύτικο, εννοώντας πως δεν υπάρχει κρέας μέσα στο ντολμαδάκι.

 

Θα κλείσουμε με το πιο δημοφιλές γλυκό για την ημέρα, τον «μακεδονικό» χαλβά. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στον κλασικό, με σοκολάτα, με αμύγδαλα, με πορτοκάλι κ.α.

 

Την Καθαρά Δευτέρα, μπορείτε να απολαύσετε υπέροχα παραδοσιακά πιάτα που προορίζονται για την ημέρα και θα βρείτε στο μενού της «Μαύρης Θάλασσας».

 

Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά