22.Απρ.2024
Συνταγές

Η Ανάσταση του Χριστού και το ψητό ψάρι

mavrithalassa - Ανάσταση - ψάρια

Πώς συνδέεται η Ανάσταση του Κυρίου με το ψητό ψάρι στη χριστιανική παράδοση.

 

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Ορθόδοξου και Καθολικού Χριστιανισμού. Οι σαράντα μέρες πριν το Πάσχα είναι αφιερωμένες στην αποχή και τη νηστεία, προκειμένου οι πιστοί να μιμηθούν την ασκητική ζωή του Ιησού. Στην ιστορία της ανθρωπότητας παρουσιάστηκαν κατά καιρούς πολλοί «σωτήρες». Στη θρησκεία του χριστιανισμού όμως, ένας είναι ο αληθινός Θεός, ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός. Είναι ο μεγαλύτερος από όλους τους μάρτυρες γιατί θυσιάστηκε για τη σωτηρία όλων. Έκτοτε στο όνομα του Χριστού έχουν καθιερωθεί πολλές γιορτές, με σημαντικότερη το Πάσχα. Η Κυριακή του Πάσχα μάλιστα, αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες ημέρες της ορθοδοξίας, με τους χριστιανούς σε όλη την υφήλιο να γιορτάζουν την Ανάσταση του Ιησού, μετά από μια μεγάλη περίοδο κατανυκτικής νηστείας.

Το Πάσχα είναι μια κινητή εορτή κατά την οποία γιορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου, τρεις μέρες μετά τη πένθιμη σταύρωσή του, η οποία τιμάται τη Μεγάλη Παρασκευή. Ο Ιησούς Χριστός παρέμεινε στον τάφο για τρεις ημέρες. Την Τρίτη ημέρα, χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς την ώρα, αναστήθηκε, με τους φρουρούς του τάφου να το μαρτυρούν. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι δεν αναλήφθηκε στους ουρανούς αμέσως μετά την Ανάστασή του, αλλά παρέμεινε στη γη για σαράντα μέρες, κατά τις οποίες παρουσιαζόταν στους μαθητές του, μιλώντας για τη Βασιλεία του. Πως συνδέεται όμως η Ανάσταση με το ψητό ψάρι; Στο Ευαγγέλιον κατά την εορτή της Αναλήψεως ακούμε ότι ο Χριστός, αφού αναστήθηκε, ζήτησε και έφαγε ψητό ψάρι.

 

Η παράδοση που συνδέει το ψητό ψάρι με τη θρησκεία

 

mavrithalassa - Ανάσταση - Χριστός

Συγκεκριμένα λοιπόν έφαγε ένα κομμάτι από ψητό ψάρι και από κερήθρα με μέλι. Δεν είναι όμως ένα τυχαίο γεγονός αυτό, ούτε τυχαία αναφέρεται στο Ευαγγέλιον. Η αλληγορική σημασία που έχει αυτή η αφήγηση είναι σπουδαία. Το ψάρι παρότι αλιεύεται από το νερό της θάλασσας δεν είναι το ίδιο αλμυρό. Αντιθέτως, η σάρκα του είναι ανάλατη. Έτσι λοιπόν δηλώνεται ότι και ο Χριστός ενώ έζησε στον κόσμο της αμαρτίας, δηλαδή στη γη, παρέμεινε αναλλοίωτος. Δεν έκανε ποτέ καμία αμαρτία, ούτε ξεστόμισε δόλια κουβέντα για κανέναν. Μάλιστα, μια ακόμα παρομοίωση, θέλει τον Χριστό να παρέμεινε αμίλητος, όπως και το ψάρι, όταν υπέστη τα βασανιστήρια και την εξευτελιστική μεταχείριση από τον λαό των Εβραίων.

Όσον αφορά στο μέλι και το κερί, γνωρίζουμε ότι το πρώτο είναι γλυκό και το δεύτερο φωτιστικό, γι’ αυτό και θεωρείται σύμβολο της ηδονής και του φωτισμού που έφερε ο Χριστός με την Ανάστασή Του. Συμβολίζουν επίσης, το μέλι ότι φέρει τη γλυκύτητα που έρχεται σε αντίθεση με την πίκρα της αμαρτίας και το κερί ότι διαχέει το φως που διασπά το σκοτάδι της αμαρτίας που έγινε και με τη σταύρωσή του.

 

Η Ανάσταση του Χριστού είναι το σύμβολο της νίκης επί του θανάτου και το ψητό ψάρι το τρόφιμο της χριστιανικής παράδοσης

 

Το ψάρι, και συγκεκριμένα το ψητό ψάρι, είναι μια τροφή συνδεδεμένη με την πίστη και τον Χριστό. Έγινε το σύμβολο της νίκης του Χριστού επί του θανάτου και της αναγέννησής Του. Σήμερα το ψητό ψάρι συνδυάζει τη γεύση με τη θρησκεία, αποτελώντας ένα παραδοσιακό πιάτο που συνδέεται με την εορταστική ατμόσφαιρα των Πασχαλινών εορτών. Είναι άλλωστε και ένας βασικός πρωταγωνιστής στην ελληνική κουζίνα, με την ψητή μέθοδο μαγειρέματός του να το κάνει ακόμα πιο απολαυστικό.

Στη Μαύρη Θάλασσα γνωρίζουμε πολύ καλά τους τρόπους μαγειρέματος που αναδεικνύουν τις πιο γευστικές πτυχές του. Το ψητό ψάρι που όλοι αγαπάμε, δεν είναι μόνο μία ευκαιρία να απολαύσουμε μια νόστιμη γεύση, αλλά και ένας τρόπος να τιμήσουμε την πίστη και την Ανάσταση του Χριστού. Το απλό αυτό πιάτο γίνεται το σύμβολο της ελπίδας και στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί ο καθένας να απολαύσει το ψητό ψάρι στην πιο γευστική εκδοχή του.

 

Κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο για να δοκιμάσετε εκλεκτά θαλασσινά